21 februarie 2019

China, acuzată că a colectat mostre ADN cu ajutorul unei firme din SUA, în cadrul unei campanii contra minorităţii uigure

Mihai Draghici

Autorităţile din China au recurs la ajutorul unei companii din Statele Unite pentru a construi un sistem de supraveghere axat pe profilul ADN, vizând membri ai comunităţii uigure, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

Autorităţile chineze îl numesc un simplu control medical. Tahir Imin a avut dubii. Au prelevat mostre de sânge de la musulmanul în vârstă de 38 de ani, i-au scanat faţa, i-au înregistrat vocea şi i-au luat amprentele digitale. "Au spus: «Nu ai dreptul să pui întrebări despre acest lucru. Dacă vrei să adresezi întrebări, vei ajunge la poliţie»", afirmă Tahir Imin.

Tahir Amin se numără printre milioanele de persoane vizate de o vastă campanie chineză de supraveghere şi opresiune. Autorităţile chineze prelevează mostre ADN şi primesc ajutor din Statele Unite pentru acest lucru, scrie cotidianul The New York Times.

"China vrea să îi facă pe membrii comunităţii uigure, un grup majoritar musulman, să fie mai supuşi Partidului Comunist. Aproape un milion de oameni au fost deţinuţi în China, în ceea ce autorităţile numesc «tabere de reeducare», situaţie condamnată de organizaţiile pentru drepturile omului şi de Administraţia Donald Trump, care a ameninţat cu sancţiuni. Colectarea mostrelor genetice constituie un element central în această campanie a Chinei, afirmă organizaţii pentru drepturile omului şi activişti uiguri. Ei spun că o bază de date ADN ar putea fi utilizată pentru depistarea tuturor uigurilor care nu se conformează acestei campanii", afirmă editorialistul Sui-Lee Wee, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times.

Poliţia din Statele Unite şi din alte ţări colectează mostre genetice pentru depistarea unor suspecţi de infracţiuni. Oficialii chinezi, care construiesc o bază de date naţională cu date ADN, susţin că există avantaje în combaterea infracţionalităţii.

Specialiştii poliţiei chineze implicaţi în acest program au recurs la expertiza firmei de profil Thermo Fisher, cu sediul în statul american Massachusetts. Pentru compararea ADN-ului etnicilor uiguri, au analizat material genetic din diverse zone ale lumii furnizat de omul de ştiinţă american Kenneth Kidd, de la Universitatea Yale.

Compania americană Thermo Fisher a anunţat miercuri că nu va mai vinde echipamente în provincia chineză Xinjiang, unde se desfăşoară cea mai mare parte a controversatului program. Compania a comunicat că verifică împreună cu autorităţile americane cum este folosită tehnologia furnizată Chinei.

La rândul său, doctor Kenneth Kidd a declarat că nu ştie cum folosesc autorităţile chineze mostrele genetice, pornind de la premisa că sunt respectate normele ştiinţifice şi că li se cere acordul donatorilor.

Conform agenţiei oficiale de presă China Nouă, în perioada 2016-2017, la acest program au participat aproape 36 de milioane de oameni, în principal din regiunea Xinjiang, situată în nord-vestul ţării.

"Campania lansată de China reprezintă o provocare directă pentru comunitatea ştiinţifică, inclusiv din punctul de vedere al prezentării noilor tehnologii la nivel public. Campania se axează pe baze de date ADN publice şi pe tehnologie comercială produsă în cea mai mare parte în Statele Unite. În schimb, cercetătorii chinezi au oferit mostre genetice ale comunităţii uigure bazei de date mondiale, cu riscul încălcării normelor ştiinţifice privind acordul", subliniază NYT.

Cooperarea unor specialişti de nivel internaţional "legitimează acest program de supraveghere genetică", atrage atenţia Mark Munsterhjelm, profesor la Univeristatea Windsor din Ontario.