14 iunie 2021

China acuză G7: „Ne vom apăra cu hotărâre suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare”

Beatrice Dumitru

China a denunţat luni o declaraţie comună a liderilor grupului G7 prin care atenţionează Beijingul cu privire la o serie de probleme, considerând că este o intervenţie gravă în afacerile interne ale ţării. China a cerut, de asemenea, grupului să înceteze să mai calomnieze China, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax
Liderii G7 i-au reproşat Chinei că încalcă drepturile omului în regiunea musulmană din Xinjiang şi au cerut Hong Kong-ului să păstreze un grad înalt de autonomie şi au subliniat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwanului, subiecte extrem de sensibile pentru Beijing.
 
Ambasada Chinei la Londra a declarat că este foarte nemulţumită şi respinge cu vehemenţă menţiunile referitoare la Xinjiang, Hong Kong şi Taiwan. China susţine că faptele sunt denaturate şi vorbeşte despre „intenţiile sinistre ale câtorva ţări precum Statele Unite”.
 
China este o ţară iubitoare de pace, care pledează pentru cooperare, dar are şi părerile sale, a precizat ambasada.
 
„Afacerile interne ale Chinei nu trebuie amestecate, reputaţia Chinei nu trebuie calomniată şi interesele Chinei nu trebuie încălcate. Ne vom apăra cu hotărâre suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare şi vom lupta cu hotărâre împotriva tuturor tipurilor de nedreptăţi şi sancţiunile impuse Chinei,” au adăugat oficialii chinezi.
 
Ambasada Chinei a declarat că G7 ar trebui să facă mai multe lucruri care să conducă la promovarea cooperării internaţionale în loc să creeze artificial confruntări şi fricţiuni.
 
„Îndemnăm SUA şi pe ceilalţi membri G7 să respecte faptele, să înţeleagă situaţia, să nu mai calomnieze China, să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei pentru că dăuneze intereselor Chinei."