23 ianuarie 2024

China a simulat distrugerea flotei americane din Pacific. Are nevoie de trei sateliţi pe orbită joasă pentru a bruia radarele navelor şi mai multe duzini de rachete hipersonice

Florin Jipa

Oameni de ştiinţă chinezi declară că au găsit calea scufundării flotei SUA din Pacific, unde cel puţin un portavion patrulează apele din apropierea Chinei. Armata Chinei ar lansa rachete hipersonice de la aproape 2.000 km distanţă şi ar folosi trei sateliţi pe orbită joasă pentru a bruia radarele navelor americane şi a ascunde traiectoria rachetelor, arată Daily Mail.

Sursă foto: US Navy

Într-o lucrare de cercetare publicată în revista chineză „Shipboard Electronic Countermeasures” în decembrie, omul de ştiinţă Liu Shichang a descris un atac simulat pe computer asupra flotei americane.  Echipa a lansat rachete asupra unui portavion american de la 1.500 km distanţă şi a folosit sateliţi care zboară la joasă altitudine pentru a bloca radarele navei, astfel încât nu a putut detecta rachetele până când nu erau la doar 60 km distanţă.

Pe baza studiului, ei au concluzionat că trei sateliţi ar fi suficienţi pentru a ataca un grup de portavioane, în timp ce doar 28 de sateliţi ar permite un „atac global", potrivit South China Morning Post. Liu a scris: "Poziţia mai înaltă a reprezentat întotdeauna o tactică esenţială în război din cele mai vechi timpuri.”

În vremurile noastre, spaţiul reprezintă poziţia înaltă care determină învingătorul în cazul unui conflict. În acest moment, se pare că Partidul Comunist Chinez caută cele mai inovatoare domenii pentru a depăşi tehnologia militară americană.

Liu lucrează la un laborator secret de ştiinţă şi tehnologie privind controlul electronic al informaţiilor.   Potrivit South China Morning Post, laboratorul lucrează la echipamente de război electronic pentru armata chineză, în cadrul companiei de stat China Electronics Technology Group Corporation.

Echipa de cercetători a precizat că Beijingul „avansează cu cercetări şi aplicaţii conexe" şi a adăugat că „războiul electronic în spaţiul cosmic folosind constelaţii de sateliţi pe orbită joasă a devenit un mijloc important de război informaţional".

În luna mai a anului trecut, China a susţinut că a distrus cel mai mare portavion din lume, USS Gerald Ford, într-o simulare similară.  Cercetătorii de la Beijing au declarat că au reuşit să doboare USS Gerald R. Ford – considerat a fi de nescufundat de armele convenţionale – folosind 24 de rachete hipersonice anti-navă pe parcursul a 20 de lupte.

Rămâne totuşi întrebarea de ce China, un regim totalitar, face publice astfel de cercetări şi rezultatele jocurilor de război, care duc automat la prevenirea Marinei SUA, care ar lua măsurile necesare într-un viitor conflict. E posibil ca liderii PCC de la Beijing să transmită astfel un mesaj americanilor să stea departe în cazul invaziei Taiwanului, că au tehnologii care pot distruge imbatabila flotă a SUA.

Flota SUA din Pacific este cea mai mare din lume,  cu 250,000 marinari şi infanterişti marini, 2.000 aeronave, 200 de nave din care trei portavioane.