18 aprilie 2024

China a pus machete de avioane pe cel mai nou portavion, Fujian

Florin Jipa

Noi imagini ale portavionului chinez Fujian arată nava cu cinci machete de aeronave - modele de avioane de luptă, un avion de antrenament şi o aeronavă de avertizare timpurie şi control, arată The War Zone.

Sursă foto: X

Cea mai logică explicaţie este că Fujian este de aşteptat să se îndrepte spre teste pe mare în viitorul foarte apropiat şi probabil specialiştii chinezi au decis să folosească în prima fază machete de avioane

Cunoscut şi sub numele de Type 003, Fujian a fost lansat în iunie 2022 şi se află în prezent în etapele finale de echipare la şantierul naval Changxing Jiangnan din Shanghai.

Primul portavion complet proiectat de China, Fujian va deveni, de asemenea, primul portavion al Marinei Armatei de Eliberare a Poporului, sau PLAN, care va lansa aeronave prin catapulte.

Machetele imită un avion de avertizare timpurie KJ-600, două aeronave de luptă din generaţia a patra Shenyang J-15, un avion de luptă din generaţia a cincea Shenyang J-35 şi un avion de antrenament JL-10J.

 

Pe celelalte două portavioane chinezeşti, Type 001 Liaoning şi Type 002 Shandong, marina chineză foloseşte aeronave de luptă J-15.

Portavionul Type 003 va intra în dotarea Forţelor Navale ale Chinei în 2025 şi cel mai probabil va avea la bord şi alte aeronave, precum elicoptere şi drone.

În afară de portavioane, China are în dezvoltare şi alte nave de dimensiuni mari, precum nave amfibii de desant, crucişătoare şi distrugătoare, având ambiţia de a deveni o putere militară la nivel mondial până în 2040.