04 august 2022

China a dislocat lângă Taiwan cele două portavioane, Liaoning şi Shandong

Florin Jipa

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a aterizat în Taiwan la bordul unui avion al Forţelor Aeriene pe 2 august 2022, în ciuda avertismentelor Chinei. Aproximativ 40 de aeronave militare americane au escortat aeronava până la sosirea acesteia, arată Naval News.

Sursă foto: Twitter

Ca represalii, China desfăşoară în perioada 4-7 august exerciţii în apropierea Insulei Taiwan, pe care au înconjurat-o, în unele zone raioanele de desfăşurare a manevrelor ajungând la mai puţin de 20 de km de coasta taiwaneză.

Raioanele de desfăşurare a exerciţiilor militare chineze. Sursă: Naval News

Pentru a realiza o blocadă navală şi aeriană a Taiwanului, China a dislocat în regiune peste 100 de avioane de război, inclusiv bombardiere, dar şi peste 10 distrugătoare şi fregate, la care s-au adăugat nave de patrulare, de alertă şi recunoaştere, conform Taiwan News.

Totodată, armata chineză a trimis în zona de desfăşurare a exerciţiilor şi cele două portavioane, Liaoning (16) şi Shandong (17), şi a plasat forţe de desant naval în regiunea Fujian, cea mai apropiată de Taiwan, la puţin peste 120 km, arată Naval News.

În această dimineaţă, armata chineză a lansat mai multe rachete balistice DF, în nord-estul şi sud-vestul insulei, armata taiwaneză fiind nevoită să activeze bateriile de apărare antiaeriană.

„Condamnăm aceste acţiuni iraţionale care pun în pericol pacea regională,” a comunicat Ministerul taiwanez al Apărării.

Spre deosebire de ultima criză din Strâmtoarea Taiwan, din 1995 - 1996, când Forţele Navale americane au luat poziţie defesivă în apropierea insulei, de data aceasta Pentagonul pare să nu fie atras în acest joc al Beijingului şi a anunţat că principale grupări de nave din regiune execută misiuni de rutină: portavionul USS Ronald Reagan (CVN-76) şi nava de asalt USS Tripoli (LHA7) desfăşoară manevre conform planificării în Marea Filipinelor, în timp ce nava de asalt USS America (LHA 6) se află în Marea Chinei de Est.

 

 

Ce este însă mai grav este faptul că cinci rachete balistice chinezeşti, din opt trase înspre Japonia, au căzut, joi, în zona exclusivă a statului nipon, conform declaraţiei ministrului Apărării, Nobuo Kishi. Este o provocare destul de mare, fiind pentru prima dată când rachete chinezeşti ajung atât de aproape de coastele nipone.