12 aprilie 2024

China a convocat un diplomat japonez din cauza comentariilor negative la un summit

Tiberiu Sabo

Beijingul a convocat vineri un diplomat japonez pentru a-şi exprima îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de comentariile negative la adresa Chinei făcute în timpul unui summit al liderilor Statelor Unite, Japoniei şi Filipinelor, a anunţat Ministerul de Externe chinez.

Sursă foto: Mediafax

Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Japonia, şi-au întărit forţele militare pentru a contracara ceea ce ei consideră a fi o ameninţare tot mai mare din partea Chinei în zone cum ar fi calea navigabilă aglomerată a Mării Chinei de Sud şi Taiwanul.

La summitul de săptămâna aceasta de la Washington, cei trei lideri au discutat despre acţiunile agresive ale Chinei în disputata Mare a Chinei de Sud, precum şi despre legăturile de securitate dintre cele trei state, notează Reuters.

Un reprezentant al Ministerului de Externe chinez, Liu Jinsong, s-a întâlnit cu un oficial al ambasadei japoneze, Akira Yokochi, pentru a-i exprima ”îngrijorarea serioasă şi nemulţumirea puternică a Chinei”.

Preşedintele american Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida expuseseră, la summit, o serie de proiecte, de la dezvoltarea de rachete până la aselenizări, condamnând în acelaşi timp comportamentul Chinei în regiunea Mării Chinei de Sud.