12 iulie 2019

China a anunţat că va impune sancţiuni companiilor americane care vând armament Taiwanului

Andrei Vacaru

Autorităţile de la Beijing au anunţat vineri că vor impune sancţiuni împotriva companiilor americane implicate în procesul prin care Statele Unite au vândut armament în valoare de 2,2 miliarde de dolari către Taiwan, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Autorităţile chineze susţin că au luat această decizie deoarece tranzacţia respectivă reprezintă o ameninţare la adresa suveranităţii şi siguranţei naţionale a Chinei.

Decizia a fost luată în contextul în care Departamentul american de Stat a anunţat luni că a aprobat vânzarea către Taiwan a 108 tancuri M1A2T Abrams, 250 rachete Stinger şi echipamente auxiliare, în valoare de 2,2 miliarde de dolari.

Cu toate că Washingtonul a anunţat că vânzarea nu va afecta echilibrul militar din regiune, Beijingul a cerut revocarea tranzacţiei dintre cele două ţări.

Anunţul de vineri al Chinei vine şi în contextul în care preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, s-a aflat într-o vizită la New York.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat că vânzarea de arme americane către Taiwan constituie „o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi a normelor de bază care guvernează relaţiile internaţionale”. „Pentru protejarea intereselor sale naţionale, China va impune sancţiuni împotriva companiilor din Statele Unite implicate în această vânzare către Taiwan”, a spus el.

Departamentul american de Stat a refuzat să comenteze anunţul. Reuters notează că nu este clar dacă decizia Beijingului în acest sens va avea vreun impact, întrucât companiilor americane din domeniul producerii de armament le-a fost interzis să semneze contracte cu China încă din 1989, când a avut loc masacrul din Piaţa Tiananmen.