30 august 2018

China a anunţat că şeful marinei militare va face o vizită oficială în Statele Unite luna viitoare

Marinela Sarbu

Ministerul Apărării din China a anunţat joi că şeful marinei militare, Shen Jinlong, va face o vizită oficială în Statele Unite în septembrie, pe fondul escaladării conflictului comercial care ameninţă să se reverse în alte zone de tensiune dintre cele două ţări, informează Reuters.

Anunţul purtătorului de cuvânt Wu Qian vine la două luni după ce secretarul american al apărării, Jim Mattis, a făcut o vizită la Beijing. China a spus că întrevederea a dat rezultate pozitive, iar ministrul Apărării Wei Fenghe a acceptat o invitaţie de a vizita Statele Unite înainte de sfârşitul anului.

Legăturile dintre cele două ţări au fost tensionate pe mai multe fronturi în ultimele luni.

În mai, Pentagonul a retras o invitaţie adresată China, pentru a se alătura unui exerciţiu naval multinaţional, invocând mişcările militare ale Chinei în Marea Chinei de Sud. Decizia americană a supărat Beijingul şi a fost ridicată în timpul vizitei lui Mattis, au spus oficialii chinezi la acea dată.

Beijingul şi Washingtonul sunt, de asemenea, blocate într-un conflict comercial, care ameninţă să înrăutăţească relaţiile internaţionale dintre cele două ţări, de la cooperarea în Coreea de Nord până la Marea Chinei de Sud.

China a negat că "se ocupă" de chestiuni legate de politica externă, cum ar fi corelarea tensiunilor comerciale cu Statele Unite cu dorinţa sa de a impune sancţiuni asupra Coreei de Nord.

Încercările SUA de a-şi asigura libertatea de navigaţie în apele contestate din Marea Chinei de Sud, unde China îşi susţine suveranitatea asupra unor insule mici, au iritat şi ele Beijingul.

Sprijinul SUA pentru Taiwan a alimentat, de asemenea, suspiciunile Chinei în ultimele luni, deoarece actuala administraţie americană şi-a arătat din nou suportul pentru insula despre care Beijingul susţine că îi aparţine.