18 februarie 2019

Cheltuielile militare ale SUA – Un nou început pentru Forţele Armate

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

În trecut, SUA s-au bazat pe superioritatea tehnologică pentru a-şi menţine supremaţia în operaţiunile militare. În prezent, acest avantaj al calităţii este erodat de avansul luat de Rusia şi China în dezvoltarea de tehnologii cu aplicabilitate în domeniul militar, precum cea hipersonică şi convingerea acestora că puterile occidentale sunt limitate în reacţii şi acţiuni militare din cauza lanţului birocratic de comandă care nu există pentru conducătorii Rusiei şi Chinei.

În acest sens, secretarul Apărării al SUA a prezentat pe 19 ianuarie a.c. noua Strategie Naţională de Apărare precizând foarte clar că, atenţia principală a SUA va fi îndreptată nu către combaterea terorismului, ci către lupta pentru supremaţie ca mare putere militară globală.

Pentru a-şi păstra locul fruntaş, SUA vor fi nevoite să aloce sume mari pentru modernizarea continuă a forţelor sale armate prin înzestrarea acestora cu echipamente de ultimă generaţie. Un prim pas a fost făcut prin alocarea pentru anul fiscal 2019 a unui buget considerat unul din cele mai mari bugete din istoria SUA şi care are ca obiectiv pregătirea FA americane pentru o eră a competiţiei între marile puteri, cu Rusia şi China, competiţie care va conduce, inevitabil, către o nouă cursă a înarmărilor numai că de această dată cu trei actori principali.

* * *

Pentru anul bugetar 2019, cheltuielile pentru apărare ale SUA reprezintă 3,1% din Produsul Intern Brut (PIB) şi sunt în cuantum de aprox. 716 miliarde de dolari, cu 17 miliarde mai mult, comparativ cu bugetul alocat în anul anterior. Din această sumă, 617 miliarde sunt repartizate pentru forţele armate dislocate în interiorul graniţelor SUA, 69 miliarde pentru operaţiuni militare din afara graniţelor SUA şi 30 de miliarde de dolari programelor nucleare din cadrul Departamentului pentru Energie.

Printre priorităţile forţelor armate în anul 2019, se regăsesc crearea celei de a şasea categorii de forţe (Forţele Spaţiale), ca urmare a solicitării exprese venite de la Casa Albă şi dezvoltarea de noi tehnologii în domeniul armelor hipersonice (domeniu bine explorat de China şi Rusia).

De asemenea, în bugetul pentru 2019 sunt alocate fonduri considerabile, 13,7 miliarde de dolari cercetării şi inovaţiei, domeniului academic şi cel al industriei de apărare pentru dezvoltarea de noi tehnologii în domenii precum: cyber, hipersonic, spaţial, război electronic şi inteligenţă artificială.

Achiziţia de tehnică militară de ultimă generaţie, modernizarea tuturor categoriilor de forţe prin pe cele două componente: pregătire militară şi înzestrare, asigurarea unei bune mentenanţe şi modernizarea infrastructurii militare sunt de asemenea considerate  priorităţi în anul 2019.

Forţele Aeriene

Cu un buget alocat pentru achiziţii în sumă de peste 50 miliarde de dolari, forţele aeriene sunt beneficiarele unor contracte majore de înzestrare aflate în diferite stadii de derulare. Dintre acestea, cele mai importante sunt:

- înzestrarea cu avioane de antrenament, cu două locuri, Boeing T-X, contract în valoare de 9,2 miliarde de dolari, pentru înlocuirea actualei flote de avioane de antrenament, Northrop T-38 Talon, aflate în dotare de aproximativ 50 de ani. Vor fi comandate peste 350 de unităţi, dar se preconizează ca numărul acestora să ajungă până la 1.000 de unităţi;

- înlocuirea flotei de elicoptere, Bell UH-1N, contract în valoare totală de 2,38 miliarde de dolari, prin achiziţia a 84 de elicoptere MH-139. Valoarea contractului include pregătirea piloţilor, mentenanţa şi piese de schimb. Într-o primă fază vor fi achiziţionate patru elicoptere la un cost de 375 milioane de dolari. Livrarea primului elicopter şi operaţionalizarea acestuia este prevăzută a avea loc în anul 2021;

- intrarea în înzestrare, în ianuarie 2019, a primului avion de realimentare în aer, Boeing KC-46 Pegasus, dintr-un lot de 15 unităţi  comandate, cu doi ani întârziere faţă de data prevăzută în contract, august 2017, contract în valoare de trei miliarde de dolari;

- achiziţia celui de-al 11 lot de avioane multirol, F-35 A (77 de unităţi), contract în valoare de 10,7 miliarde de dolari.

Forţele Terestre vor suferi un proces de transformare majoră. Dacă în prezent conceptul de întrebuinţare a acestora se focalizează pe operaţiile contrainsurgenţă, în noua Strategie Naţională de Apărare a SUA aceste forţe vor trebui să fie capabile să acţioneze „convenţional” într-o eventuală confruntare cu China şi/sau Rusia.

În acest context, procesul de transformare a forţelor terestre are în vedere creşterea numărului forţelor combatante de la 476.000 la 500.000, până în 2028. În ceea ce priveşte înzestrarea, liderii militari îşi reafirmă angajamentul pentru îndeplinirea programelor majore de modernizare, suma alocată pentru îndeplinirea acestora fiind de aproximativ 28 miliarde de dolari.  Printre priorităţi se regăsesc:

- achiziţia a peste 5.000 de vehicule tactice uşoare de luptă – program estimat la două miliarde de dolari;

- modernizarea a 135 tancuri, M1 Abrams, pentru care s-au alocat 2,7 miliarde  de dolari;

- achiziţia a 30 de vehicule amfibii de luptă – contract în valoare de 0,3 miliarde de dolari;

- achiziţia a 197 vehicule blindate multirol – pentru care s-au alocat 0,8 miliarde de dolari. Noile blindate sunt configurate pentru: acţiunea trupelor, conducerea acţiunilor de luptă, transportul muniţiei, evacuare  şi acordare de ajutor medical.

O altă prioritate a modernizării Forţelor Terestre o reprezintă programul „Lovituri de precizie la distanţe mari”, care se va derula pe o perioadă de cinci ani şi care va avea ca finalitate creşterea razei de acţiune a loviturilor de artilerie de la 30 de km la 62 de km. De asemenea, vor fi demarate două programe de înzestrare a militarilor cu armament de infanterie performant, prin înlocuirea puştilor automate M249 şi a puştilor M4.

Nu în ultimul rând, se intenţionează înzestrarea cu 500 de avioane de recunoaştere şi atac.

Forţele Navale beneficiază de un buget pentru achiziţii în valoare de aproximativ 59 miliarde de dolari, ceea ce va permite să se continue modernizarea şi înzestrarea cu tehnică militară şi armament de ultimă generaţie.

Prioritatea constă în dezvoltarea şi achiziţia de submarine cu propulsie nucleară, clasa Columbia, în vederea înlocuirii celor din clasa Ohio aflate în prezent în înzestrare (este programată începerea construcţiei primului submarin în anul 2021 şi intrarea în serviciu în 2031. Clasa Columbia este planificată să rămână în serviciu până în 2085).

Alte programe considerate prioritare pentru Forţele Navale americane sunt:

- achiziţia a două portavioane, clasa Gerald Ford, în valoare de 14,9 miliarde de dolari. Contractul a fost câştigat de şantierul naval Huntington Ingalls Industries;

- achiziţia avionului fără pilot MQ-25 Stingray, contractul fiind estimat la 805 milioane de dolari. Acesta acoperă proiectarea, dezvoltarea, fabricarea, testarea şi livrarea a patru MQ-25 Stingray;

- lansarea la apă a încă trei distrugătoare, clasa  Arleigh Burke, program estimat la 6 miliarde de dolari;

- intrarea în înzestrare a încă două submarine cu propulsie nucleară, clasa Virginia, pentru care s-au alocat 7,4 miliarde de dolari.

Corpul infanteriei marine va intra într-un nou program de pregătire care să includă şi componenta maritimă. Această transformare presupune investiţii majore în înzestrarea cu armament de înaltă precizie, capabilităţi anti-navă şi anti-aeriene. De altfel, Corpul Puşcaşilor Marini intenţionează să se înzestreze cu avioane fără pilot destinate culegerii de informaţii, asigurării suportului logistic şi aprovizionării. Modernizarea şi readaptarea la noile misiuni de luptă ale puşcaşilor marini presupune dezvoltarea conceptului de  dislocare expediţionară avansată, adică unităţi mici, mobile dislocabile în termen scurt în interiorul centrului de greutate al dispozitivului inamic.

Bugetul pentru anul 2019 este unul îndestulător, care permite atât creşterea soldelor militarilor cu 2,6% (cea mai mare din ultimii nouă ani), cât şi modernizarea Forţelor Armate. Problemele vor apărea, însă, din anul fiscal următor când fiecare departament guvernamental va fi nevoit să îşi reducă cheltuielile cu 5%, în conformitate cu cerinţa preşedintelui Donald Trump.

De altfel,  Departamentul Apărării, a iniţiat două proiecte de buget pentru anul 2020,  unul care prevede ca forţele armate să beneficieze de un buget al cheltuielilor în valoare de 733 miliarde USD, pe când cel de-al doilea la care se aplică reducerea de 5%, prevede alocarea a 700 miliarde USD. Printre cele mai afectate sectoare vor fi cercetarea-dezvoltarea şi achiziţiile, aspect care va conduce la întârzieri în procesul de modernizare al  forţelor armate.