17 mai 2019

Chelsea Manning, fost analist militar de informaţii în SUA şi una din principalele surse WikiLeaks, închisă din nou după ce a refuzat să depună mărturie

Mircea Olteanu

Chelsea Manning, fost analist de informaţii în cadrul forţelor armate americane şi una din principalele surse ale site-ului WikiLeaks, a fost închisă din nou după ce a refuzat să depună mărturie într-un caz care îl vizează pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

Sursă foto: Mediafax

Manning, care a fost din nou închisă pentru sfidarea instanţei, i-a spus judecătorului că preferă "să moară de foame" decât să depună mărturie. informează cotidianul The Guardian.

Moira Meltzer-Cohen, membră a echipei juridice a lui Manning, a declarat că sunt "dezamăgiţi" de decizia judecătorului.

"În 2010, Chelsea a luat o decizie principială de dezvăluii lumii adevărata natură a războiului asimetric modern", a adăugat Moira Meltzer-Cohen.

Manning, care deja a petrecut 62 de zile de detenţie în 2019 pentru sfidarea instanţei, riscă acum până la 18 luni de închisoare şi o amendă între 500 şi 1000 de dolari pe zi în cazul în care refuză în continuare să coopereze cu autorităţile americane.

În anul 2013, Chelsea Manning a fost condamnată la 35 de ani de închisoare după ce a fost găsită vinovată de spionaj în urma dezvăluirii de informaţii militare secrete pe WikiLeaks. În 2010, Manning a transmis către WikiLeaks câteva sute de mii de documente clasificate ale autorităţilor americane.

Manning a fost eliberată în anul 2017, după ce preşedintele Barack Obama i-a comutat sentinţa în ultimele zile ale mandatului său.