08 februarie 2019

Certitudinea ameninţării nucleare. Două minute până la Doomsday

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Statele Unite, Rusia şi Franţa au lansat, într-un interval de câteva ore, rachete care pot transporta încărcături nucleare, în condiţiile în care au crescut temerile internaţionale privind un colaps global al controlului armelor .

Recent, SUA şi Rusia au suspendat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) din 1987, care interzice deţinerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 (310 mile) şi 5.500 (3420 mile) de kilometri. Scopul tratatului a fost de a evita un potenţial război nuclear, deoarece interzicea SUA şi Uniunii Sovietice să instaleze rachete de rază scurtă şi intermediară în Europa.

Preşedintele Trump susţine că Rusia a încălcat INF refuzând să distrugă nouă rachetă Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO). De asemenea, potrivit cotidianului The New York Times, Administraţia SUA a renunţat la acest tratat deoarece nu permite descurajarea Chinei, care nu a fost implicată în semnarea acestui document, în consolidarea poziţiei sale, în vestul Oceanului Pacific.

Dat fiind că nu este parte a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de SUA în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Întrucât SUA şi Rusia au continuat să schimbe ameninţările de escaladare, fără consecinţe practice, cele două ţări, dar şi Franţa, au considerat că e momentul şi pentru un spectacol  de forţă şi şi-au validat, prin lansări  demonstrative, capacităţile strategice.

Primii au fost francezii. Oficiali militari francezi au declarat, marţi seara, că forţele aeriene au testat, luni, o rachetă aer-sol cu rază medie de acţiune, capabilă să transporte o încărcătură nucleară.

Ulterior (marţi, ora 02.01 EST), SUA au lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, cu capabilităţi nucleare.

După numai o oră şi jumătate forţele armate ruse au lansat o rachetă RS-24 Yars.

Oficiali din cadrul fiecărei puteri nucleare au declarat că rachetele nu au fost echipate cu focoase nucleare şi că lansările au fost programate cu mult timp înainte.

Conform datelor oficiale, Rusia posedă cel mai mare arsenal de arme nucleare, cu un total de 6.800 de focoase. SUA se află pe locul doi, cu aproximativ 6.000 de încărcături, iar Franţa pe locul trei cu un număr de 300 de focoase nucleare.

Deşi nu este oficial, Pakistanul, India, Israelul şi Coreea de Nord sunt, de asemenea, posesoare de arme nucleare.

”Noul Război Rece, ale cărui contururi sunt cioplite în retorica belicoasă, dizolvarea acordurilor de control al armamentului şi intensificarea războiului hibrid şi de informaţii nu servesc niciunor interese, dincolo de profitul economic pe termen scurt al producătorilor de armament, precum şi al celor din domeniul energiei care beneficiază de relaţii ostile şi mercantiliste dintre state", a declarat academicianul american Majia H. Nadesan pentru Sputnik.

Lipsa de progrese în ceea ce priveşte riscurile nucleare (INF unul dintre exemple), asociată pericolelor legate de schimbările climatice i-a condus pe oamenii de ştiinţă din domeniul atomic la resetarea Doomsday Clock (Ceasul Apocalipsei) la doar două minute de miezul nopţii.

Ceasul Apocalipsei este o interfaţă sub forma unui ceas simbolic, administrată de Consiliul de Directori al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic de la Universitatea Chicago, care arată câte minute despart omenirea de o catastrofă de proporţii globale, care ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul nopţii. Ceasul a fost setat prima dată în anul 1947 şi de atunci a fost resetat de 19 ori, în funcţie de evenimentele care au avut loc pe mapamond şi de probabilitatea declanşării unui război nuclear.