04 iunie 2019

Ceremonii desfăşurate cu prilejul Zilei Eroilor

Monitorul Apărării şi Securităţii

Ministerul Apărării Naţionale organizează, în toate marile garnizoane din ţară, ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, în Bucureşti, manifestările având loc joi, 6 iunie, anunţă un comunicat al M.Ap.N.

Sursă foto: Mediafax

Depuneri de coroane şi jerbe de flori se vor desfăşura, cu sprijinul reprezentanţelor diplomatice ale României, la cimitirele şi monumentele/operele comemorative dedicate ostaşilor români din Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Federaţia Rusă, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, transmite un comunicat al M.Ap.N.

Manifestările se vor desfăşura după următorul program:

- ora 10.00, la Cimitirul Israelit „Filantropia” va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori;
- ora 12.00, ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”), la Cimitirul de onoare românesc Ghencea Militar şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei; 
- ora 15.00, o ceremonie de depuneri de coroane de flori la Monumentul şi Biserica Eroilor Martiri Timişoreni, oraşul Popeşti-Leordeni.

De asemenea, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” organizează marţi, 4 iunie, de la ora 12.00, la Palatul Cercului Militar Naţional, Adunarea omagială dedicată Zilei Eroilor.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.