08 mai 2019

Ceremonie dedicată Zilei Victoriei, la Zvolen

Andreea Soare

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Nicolae Nasta, a participat astăzi, 8 mai, alături de preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, la activităţile prilejuite de sărbătorirea Zilei Victoriei, care au avut loc în Cimitirul de onoare românesc din oraşul Zvolen, Slovacia, cea mai mare necropolă de război românească din străinătate, transmite un comunicat al MApN.

Sursă foto: MApN

În timpul ceremoniei, secretarul de stat a depus o coroană de flori în memoria eroilor români care au murit pentru eliberarea Slovaciei.

Manifestarea a fost organizată cu prilejul împlinirii a 74 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, conflagraţie care a marcat semnificativ istoria contemporană prin schimbările geopolitice, culturale şi economice pe care le-a produs.

Armata României a participat la luptele care s-au dat de pe actualul teritoriu al Slovaciei în scopul eliberării populaţiei de sub ocupaţia inamică de la acea vreme. Conform datelor deţinute până în prezent, numărul militarilor români căzuţi la datorie în acele bătălii este de 15.077, iar principalele locuri de înhumare ale acestora sunt Zvolen (10.384) şi Banska Bistrica (1.720).