Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre
CEPA: Turcia ar putea fi soluţia pentru problemele de securitate ale Europei
Florin JipaConfruntându-se cu o posibilă provocare existenţială în materie de securitate, după ce Administraţia Trump a anunţat că va retrage trupe din Europa, dar şi a unor mesaje de ieşire a SUA din NATO transmise de apropiaţi ai preşedintelui SUA, Europa trebuie să găsească soluţii imediate pentru a-şi creşte capacităţile de apărare şi descurajare.

O soluţie identificată de experţii de la CEPA (Center for European Policy Analysis) este Turcia, care are cea mai mare forţă terestră europeană a NATO, cu aproape 400.000 de militari, şi dublu atunci când sunt incluse rezervele, în timp ce forţele sale navale au control critic şi influenţă asupra rutelor de navigaţie din Marea Neagră.
Turcia poate oferi soluţii provizorii inclusiv în sectorul de producţie de apărare. Are capacitatea de a produce tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi muniţii - inclusiv lovituri de artilerie de 155 mm, la scară largă.
Ţara are, de asemenea, tehnologii militare avansate şi din ce în ce mai vitale – inclusiv capabilităţi de vârf la nivel mondial în domeniul dronelor, unde complexul industrial de apărare al Europei este rămas în urmă.
Ce ar obţine Turcia în schimb? Cooperare şi în special schimb de tehnologie, care ar putea funcţiona bine pentru ambele părţi. Compania turcă de drone, Baykar, a anunţat un acord istoric cu gigantul european de apărare Leonardo pe 6 martie pentru o viitoare producţie comună pentru a exploata piaţa europeană de drone militare de 100 de miliarde de dolari. Acest lucru vine după recenta investiţie a Baykar în compania aerospaţială Piaggio din Genova, Italia.
Rămâne totuşi o dilemă referitoare la tensiunile politice dintre Erdogan şi liderii europeni care s-au acutizat de-a lungul anilor. Turcia a obţinut statutul de ţară candidată la aderarea la UE în decembrie 1999. UE şi Turcia au început negocieri de aderare în octombrie 2005, dar, în urma înregistrării continue de regrese în Turcia în ceea ce priveşte democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale, negocierile de aderare UE-Turcia se află într-un impas din iunie 2018.
