04 septembrie 2018

Cele două Corei continuă discuţiile privind deschiderea unui birou de legătură

Teodora Marinescu

Phenianul şi Seului continuă discuţiile privind stabilirea unui birou de legătură între cele două Corei, în localitate Kaesong, a informat luni Ministerul sud-coreean al Unificării, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

Instituţia ar fi trebuit deschisă la sfârşitul lunii august, în urma unui acord făcut între Seul şi Phenian în luna aprilie.

Cu toate acestea, Administraţia prezidenţială de la Seul a informat că planul privind deschiderea unui birou de legătură trebuie revizuit în urma tensionării relaţiilor între Coreea de Nord şi Statele Unite.

Guvenul sud-coreean s-a arătat îngrijorat de decizia preşedintelui american Donald Trump a de a anula vizita oficială pe care secretarul de Stat Mike Pompeo ar fi trebuit să o efectueze în Coreea de Nord săptămâna trecută.

"Discuţiile sunt în desfăşurare între Sud şi Nord", a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării Baik Tae-hyun în cadrul unei conferinţe de presă.

"Vreau ca acest lucru să nu fie perceput ca o anulare, ci ca ceva ce încă nu a fost finalizat", a adăugat acesta.

Reprezentanţii Coreei de Sud au anunţat vineri că vor timite o delegaţie specială în capitala Coreei de Nord în data de 5 septembrie pentru a stabili detaliile summitului dintre preşedinţii celor două ţări.

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in şi omologul său din Coreea de Nord, Kim Jong-un, se vor întâlni în luna septembrie.