02 mai 2019

Cel puţin un mort în urma protestelor din Venezuela

Andrei Vacaru

O femeie a murit şi alte 46 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale din capitala Venezuelei, Caracas, potrivit The Guardian.

Femeia, în vârstă de 27 de ani, a decedat într-un spital din Caracas după ce a fost împuşcată în cap în timpul protestelor, anunţă Observatorul Venezuelean pentru Conflicte Sociale. Organizaţiile pentru drepturile omului şi mai multe surse medicale au anunţat că alte 46 de persoane au fost rănite în urma incidentelor de miercuri.

Liderul opoziţiei, Juan Guaido, continuă să facă apel la organizarea de noi proteste şi la declanşarea unei greve generale pentru a-l forţa pe Nicolas Maduro să renunţe la funcţia de preşedinte, notează Euronews. „Acesta este un regim care a pierdut controlul. Cu cât suntem mai mulţi în stradă, cu atât suntem mai aproape”, a postat Guaido pe Twitter.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat pentru Fox News că ţara sa face eforturi pentru a soluţiona criza din Venezuela. „Avem foarte multe opţiuni la dispoziţie, iar unele dintre ele sunt destul de dure”, a declarat acesta.

Juan Guaido, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolas Maduro în contextul crizei politice, economice şi sociale grave din această ţară. În timp ce Guaido a câştigat susţinerea Statelor Unite şi a majorităţii statelor occidentale, forţele armate au rămas de partea lui Maduro, care este susţinut de Rusia, China şi Cuba.