28 mai 2023

Cel puţin trei morţi în confruntări militare produse la frontiera dintre Afganistan şi Iran. Talibanii au atacat un punct de frontieră iranian

Mihai Draghici

Doi agenţi ai Poliţiei de frontieră din Iran şi un militar afgan au fost ucişi într-un schimb de focuri produs sâmbătă la frontiera dintre Iran şi Afganistan, anunţă autorităţile din ambele ţări, conform agenţiei Reuters.

Sursă foto: Twitter

"Astăzi, în provincia Nimroz, forţele iraniene au tras focuri de armă spre Afganistan, iar autorităţile afgane au ripostat. Situaţia este sub control acum. Emiratul Islamic nu vrea conflicte cu vecinii", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Kabul, Abdul Nafi Takor.

Confruntările militare s-au soldat cu moartea a doi poliţişti de frontieră din Iran şi a unui militar afgan. Mai multe persoane au fost rănite.

Autorităţile iraniene au decis închiderea punctului vamal Milak-Zaranj în urma incidentului.

"Fără a respecta legislaţia internaţională şi relaţiile de bună-vecinătate, forţele talibane au deschis focul spre punctul vamal Sasoli, atrăgând o ripostă decisivă", a acuzat Qasem Rezaei, un oficial din cadrul Poliţiei iraniene.

Nu este clar care este cauza incidentului, dar între Iran şi Afganistan sunt dispute din cauza accesului la resurse de apă. Iranul acuză regimul taliban din Afganistan de încălcarea unui tratat din anul 1973 prin diminuarea debitului Râului Helmand spre regiuni iraniene. Administraţia de la Kabul a respins acuzaţiile.