29 iulie 2019

Cel puţin 65 persoane au fost ucise în nordul Nigeriei într-un atac atribuit militanţilor organizaţiei teroriste Boko Haram

Mircea Olteanu

Cel puţin 65 de oameni au decedat după ce presupuşi membri ai organizaţiei teroriste Boko Haram au deschis focul la o înmormântare în statul Borno din nord-estul Nigeriei, informează site-ul postului BBC News.

Sursă foto: Mediafax

O parte din victime au fost ucise după ce militanţii au deschis focul, iar altele au murit încercând să respingă atacul, ce s-a produs sâmbătă şi care a vizat un sat aflat în apropiere de oraşul Maiduguri.

Muhammed Bulama, un oficial guvernamental local, a afirmat că este de părere că atacul a fost un act de răzbunare pentru faptul că 11 militanţi Boko Haram au fost ucişi de săteni în urmă cu două săptămâni.

Preşedintele nigerian Muhammadu Buhari a condamnat atacul şi a ordonat forţelor aeriene şi armatei să-i vâneze pe cei responsabili, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Gruparea teroristă Boko Haram, al cărei nume înseamnă "Educaţia occidentală este interzisă", a fost înfiinţată în 2002 şi iniţial s-a concentrat pe combaterea educaţiei în stil occidental. Peste 20.000 de persoane au fost ucise în ultimii opt ani în atacuri comise de gruparea teroristă în Nigeria şi în ţările vecine (Ciad, Niger, Camerun). Începând din anul 2015, Boko Haram s-a afiliat reţelei teroriste Stat Islamic.

Suprafaţa teritoriului controlat de această organizaţie teroristă s-a redus semnificativ în ultimii ani, iar gruparea s-a scindat în mai multe facţiuni rivale.

Totuşi, în pofida eforturilor armatei nigeriene de a înăbuşi insurgenţa, militanţii islamişti continuă să fie activi în regiune.