30 mai 2018

Cel puţin 50 de militanţi talibani, inclusiv mai mulţi lideri, au murit în urma unui atac cu rachete în provincia afgană Helmand

Teodora Marinescu

Cel puţin 50 de lideri talibani au fost ucişi în urma unui atac cu rachete, efectuat în timpul unei reuniuni desfăşurate în provincia Helmand, aflată în sudul Afganistanului, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al armatei americane, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Atacul, declanşat în timpul unei întâlniri a liderilor talibani în districtul Musa Qala, din Helmand, una dintre regiunile controlate de insurgenţi, reprezintă o lovitură semnificativă împotriva talibanilor, a declarat locotenent colonelul Martin O'Donnell, purtător de cuvânt al forţelor armate americane în Afganistan.

"Este cu siguranţă o lovitură importantă", a declarat acesta, adăugând că mai mulţi talibani de rang înalt au fost ucişi în cadrul operaţiunilor care au durat 10 zile în luna mai.

Talibanii susţin că raportul este "propagandă" şi că cinci civili au fost ucişi în urma atacului.

"Era o zonă rezidenţială pentru civili, care nu au nicio legătură cu talibanii", a declarat purtătorul de cuvânt Qari Yousaf Ahmadi într-un comunicat.

Forţele armate americane au informat că la întrevedere au participat comandanţi din diferite privincii afgane.