03 mai 2019

Cel puţin 12 civili au fost ucişi în urma unor atacuri ale forţelor guvernamentale în nord-vestul Siriei

Andrei Vacaru

Cel puţin 12 civili au fost ucişi în urma unor atacuri ale forţelor guvernamentale susţinute de forţe armate ruse în nord-vestul Siriei, informează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, citat de France 24.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit organizaţiei, printre victime se află şi patru femei. Cele 12 persoane au murit în urma unor atacuri aeriene în mai multe oraşe şi sate din provinciile Idlib şi Hama. Potrivit aceleiaşi surse, atacurile reprezintă o încălcare a unui armistiţiu încheiat acum opt luni. „Atacurile au crescut în intensitate în ultimele patru zile”, a declarat Rami Abdul Rahman, directorul Observatorului.

Provincia Idlib, dar şi zonele învecinate, au fost protejate de ofensiva regimului de la Damasc prin intermediul unui armistiţiu semnat în septembrie şi mediat de Rusia şi Turcia, însă regiunea a cunoscut o creştere a violenţelor după ce gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham a preluat controlul în luna ianuarie. Escaladarea conflictului în această parte a Siriei a dus la moartea a 200 de civili, iar aproximativ 140.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele din luna februarie şi până în prezent, potrivit datelor ONU.

Rami Abdul Rahman a declarat că atacurile din ultimele zile au vizat în principal baze ale Hayat Tahrir al-Sham, dar şi ale altor grupări armate din regiune, însă ONU susţine că unele şcoli şi centre medicale au fost şi ele afectate de atacuri.

Cel puţin 370.000 de oameni au murit, iar milioane de persoane au fost nevoite să părăsească ţara, din cauza războiului civil din Siria. Acest conflict a izbucnit în 2011, în urma reprimării violente a unor proteste.