Cel mai nou model al tancului M1 Abrams testat în România?
Monitorul Apărării şi SecurităţiiConform mass-mediei, pe timpul ceremoniei de deschidere (29 mai 2019) a exerciţiilor din cadrul programului de instruire ”Justice Eagle 19” desfăşurată la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan s-a putut observa cel mai nou model al tancului american M1 Abrams.
În cadrul programului de instruire au fost desfăşurate exerciţii tactice cu şi fără trageri de luptă de către subunităţi din cadrul forţelor terestre române şi americane, în scopul testării nivelului de interoperabilitate între cele două structuri participante.
În timpul acestui exerciţiu, subunităţile americane au acţionat şi cu cea mai avansată versiune a tancului M1 Abrams. Pe lângă îmbunătăţiri aduse armamentului, sistemului de observare şi executare a focului şi protecţiei personalului, acest model este echipat cu modulul de protecţie activă ”Trophy” care îmbunătăţeşte apărarea împotriva rachetelor ghidate antitanc şi a loviturilor executate cu aruncătoarele de grenade antitanc. Noua versiune, denumită M1A2 ”System Enhancement Package Version 3” (M1A2 SEPv3) mai este cunoscută şi ca M1A2 C Abrams.
Conform unor oficiali militari americani, această versiune este considerată cea mai avansată platformă digitalizată, cu o putere de foc, protecţie şi mobilitate superioare.
Un contract de modernizare
Comandamentul de management a ciclului de viaţă a echipamentelor din cadrul TACOM (U.S. Army Tank-automotive & Armaments Command) a plasat, în decembrie 2015, o comandă, în valoare de 92,2 milioane de dolari, companiei General Dynamics Land Systems, pentru modernizarea tancurilor M1A2 SEPv2 Abrams la configuraţia M1A2 SEPv3. Primele 12 tancuri de acest tip au fost livrate forţelor terestre americane în octombrie 2017. În aceeaşi lună, TACOM a semnat cu aceeaşi firmă un contract în valoare de 270 de milioane de dolari pentru fabricarea a 45 de tancuri M1A2 SEPv3.
Primele imagini oficiale ale noii versiuni a tancului M1 Abrams au apărut la 22 februarie 2019, iar în mai 2019, managerul uzinei din Lima (Ohio) a firmei General Dynamics Land Systems, care produce aceste tancuri, a anunţat că, în vara acestui an, va livra forţelor terestre americane tancurile necesare (87) dotării unei brigăzi de tancuri.
Design clasic, dotări ultramoderne
Modelul M1A2 SEPv3 păstrează designul modelului M1A2 Abrams cu plasarea mecanicului-conductor în partea centrală din faţă, cu turela dispusă pe mijlocul cutiei blindate şi cu compartimentul energetic în spate. Noul model a menţinut sistemul tehnologiei modulare, care permite un sistem de întreţinere şi reparaţie eficient din punct de vedere financiar şi temporal.
Tancul are o lungime de 9,7 m, o lăţime de 3,7 m şi o înălţime de 2,4 m şi are un echipaj format din patru militari. Având în vedere că sistemul de protecţie ”Trophy” cântăreşte uşor peste 800 kilograme, greutatea modelului M1A2 SEPv3 ajunge la 69 de tone.
Armamentul este format dintr-un tun cu ţeava lisă care poate trage proiectile antitanc cu energie cinetică ridicată sau proiectile explozive destinate luptei împotriva personalului adăpostit sau aviaţiei care zboară la înălţimi mici. Focoasele proiectilelor sunt programate automat prin sistemul ADL (ammunition data link) pentru a declanşa explozia la contact, cu întârziere sau în aer după o perioadă bine determinată de evoluţie pe traiectorie. Ca şi varianta anterioară, acest model dispune de o mitralieră de 12,7 mm, comandată din interiorul turelei şi de două mitraliere de 7,62 mm – una coaxială cu tunul şi una pe turelă în faţa oblonului încărcătorului. De fiecare parte a turelei sunt montate câte şase lansatoare de grenade fumigene.
Echipamentul energetic este reprezentat de un motor cu turbină cu gaz care dezvoltă o putere de 1.500 CP la 30.000 rotaţii pe minut. Unitatea de alimentare auxiliară, poziţionată în cutia blindată, permite echipajului să opereze sistemele de bord pe timpul acţiunilor de observare / cercetare care impun reducerea amprentei acustice. De asemenea, generatorul permite funcţionarea turelei când tancul este în poziţie staţionară. Tancul este echipat cu sisteme avansate de generare şi distribuţie a energiei, cum ar fi un alternator îmbunătăţit, o unitate de control a distribuţiei energiei electrice către principalii consumatori şi un sistem de monitorizare a stării bateriilor. Echipamentului energetic i-a fost adăugat un sistem de fumizare pentru mascarea tancului.
Aparatura de observare şi conducere a focului este integrată într-un sistem îmbunătăţit faţă de variantele anterioare. Sistemul LP CROW (low-profile Common Remotely Operated Weapon System) îmbunătăţeşte nivelul de cunoaştere al câmpului tactic de către comandantul de tanc fără a limita acţiunile ochitorului. Aparatura de observare din cadrul acestui sistem include camere de luat vederi pe timp de zi ce utilizează tehnologia imagine-în-imagine care permite acoperirea a 340⁰ din câmpul vizual şi o mai bună focalizare. De asemenea, în cadrul LP CROW a fost inclus un sistem îmbunătăţit de observare, identificare, selectare şi angajare a ţintelor (IFLIR faţă de varianta anterioară FLIR), care se bazează pe un sistem laser cu lungimea de undă variabil (medie şi lungă).
Protecţia prin blindaj a fost îmbunătăţită în special împotriva ameninţărilor generate de dispozitivele explozive improvizate (DEI). La blindajul propriu-zis a fost adăugat un sistem de protecţie reactiv şi plăci ceramice pe partea frontală a turelei şi pe ”şorţurile” laterale. Sistemul CREW Duke v3 protejează echipajul împotriva atacurilor cu DEI controlate de la distanţă (remote controlled IED).
Sistemul de comunicaţii este format din complexul JTRS HMS (Joint Tactical Radio System Handheld, Manpack and Small Form Fit) cu module staţionare şi portabile. Acest sistem asigură comunicaţiile echipajului, chiar când o parte din echipaj este debarcat, dar şi comanda şi comunicaţiile în luptă în cadrul viitoarelor grupuri de luptă de nivel brigadă.
”Trophy” – un „Iron Dome” pentru blindate
M1A2 SEPv3 este echipat cu sistemul de protecţie activă ”Trophy” care poate identifica şi respinge atacurile executate cu rachete antitanc sau lansatoare de grenade antitanc. Sistemul ”Trophy” a fost proiectat de israelieni, iar în urmă cu doi ani firme americane au început să îl dezvolte pentru armata americană. În prezent, sistemul este rezultatul colaborării dintre firmele General Dynamics Land Systems, Leonardo DRS şi Rafael Advanced Defense Systems Ltd.
La fel ca şi vărul său mult mai mare, ”Iron Dome”, sistemul ”Trophy” (cunoscut şi ca ”Windbreaker”), identifică şi urmăreşte obiectele care se apropie rapid de vehiculul pe care este montat, prin intermediul unor senzori plasaţi circular pe vehicul. Sistemul estimează automat traiectoria obiectelor şi apoi iniţiază un lansator care împrăştie ”proiectile” de mici dimensiuni către obiectul identificat. Ideea este că ”Trophy” va detona sau distruge muniţia inamicului înainte ca aceasta să atingă blindajul tancului. Întregul sistem funcţionează automat, iar procesul are loc în câteva secunde sau fracţiuni de secundă dacă lansarea rachetei sau grenadei antitanc are loc din apropiere. După ce pericolul a fost îndepărtat prin distrugere sau detonare, panoul de afişare al sistemului ”Trophy” oferă echipajului locaţia exactă din care a avut loc atacul / lansarea.
În cazul în care tancurile sunt însoţite de infanterie, există posibilitatea programării zonelor acoperite de sistemul ”Trophy”. Mai precis, pentru zonele în care acţionarea sistemului ar periclita viaţa infanteriştilor, sistemul poate fi dezactivat sau pus pe modul de detectare pasivă. În acest ultim mod, sistemul emite doar o avertizare către echipaj. Dacă tancul este lovit, atunci sistemul va transmite automat incidentul prin reţeaua de date pentru a se interveni rapid în salvarea membrilor echipajului.
Analizând fotografiile apărute în presă, se poate aprecia că americanii au compactat şi au organizat mult mai bine varianta iniţială concepută de firma israeliană. Adăugarea acestor ”aripi” laterale reprezintă unul din elementele de recunoaştere ale M1A2 SEPv3. Deşi producătorul tancului a afirmat că lăţimea tancului s-a păstrat faţă de modelul anterior, se pare totuşi că aceasta a crescut.
Lecţii învăţate pentru viitor
Varianta M1A2 SEPv3 sau M1A2C vine cu o serie de îmbunătăţiri atât pe partea de letalitate (sistemul ADL, muniţie îmbunătăţită pentru tun, sisteme de observare, conducere şi executare a focului), cât şi pe partea de comunicaţii şi protecţie a echipajului.
Îmbunătăţirile au fost aduse conform cerinţelor Departamentului Apărării rezultate din lecţiile învăţate în timpul confruntărilor din Irak (în special în oraşul Mosul), cât şi din dezvoltările din domeniu din armatele chineză şi rusă.
Anticipând ziua în care Rusia îşi va moderniza întregul parc de tancuri, iar China va reuşi să îşi pună în practică doctrina utilizării mijloacelor blindate de care dispune, SUA planifică deja o nouă variantă a M1 Abrams – M1A2D sau M1A2 SEP v4.
Tehnologia avansată a noii versiuni - care se aşteaptă a fi testată începând cu 2021 - constă într-un nou senzor laser pentru măsurarea distanţelor, sisteme de observare cu camere color, senzori meteo avansaţi, îmbunătăţirea sistemului ADL actual şi un nou tip de muniţie pentru tunul de 120 mm. M1A2D va fi integrat în sisteme de inteligenţă artificială, fapt ce îi va conferi un grad sporit de autonomie decizională.