01 noiembrie 2022

Cel mai mare şi nou portavion american, USS Gerald Ford, se îndreaptă spre Europa în fruntea unui grup de nave

Florin Jipa

Grupul de nave condus de noul portavion nuclear USS Gerald R. Ford (CVN 78) se îndreaptă spre Europa, informează UK Defense Journal.

Sursă foto: Twitter

Portavionul este urmat de un crucişător cu rachete şi un submarin nuclear de atac. La bord se află 90 de avioane şi elicoptere, inclusiv avioane de luptă F-35C. Grupul este de aşteptat să sosească în baza navală britanică de la Portsmouth, în sudul Angliei, la jumătatea lunii noiembrie.

Cel mai nou şi mai mare portavion american, USS Gerald R. Ford (CVN 78), a avut prima vizită într-un port, în Halifax, Nova Scoţie, pe 28 octombrie.

Noul portavion a fost proiectat folosind metode avansate de modelare computerizată, testare şi analiză pentru a se asigura că nava rezistă condiţiilor de luptă, iar aceste teste la şoc oferă date utilizate pentru validarea durităţii la şoc a navei.

USS Gerald R. Ford (CVN-78) este nava principală a clasei sale de portavioane ale Marinei Statelor Unite. Nava este numită după cel de-al 38-lea preşedinte al Statelor Unite, Gerald Ford, care în tinereţe a participat la Al Doilea Război Mondial la bordul portavionului uşor Monterey.

Sursă: Twitter UK Defence Journal

Construcţia portavionului a început la 11 august 2005, când Northrop Grumman a făcut o tăietură ceremonială din oţel pentru o placă de 15 tone. Ford este cel mai modern şi cel mai mare portavion din lume. În aprilie, nava a finalizat o perioadă de teste pe mare de 18 luni.