24 mai 2023

Cel mai mare portavion din lume a ajuns la Oslo pentru a participa la exerciţii militare

Petru Mazilu

USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion din lume, a ajuns miercuri la Oslo pentru a participa la exerciţii militare organizate de NATO.

Sursă foto: Mediafax

Portavionul american a ajuns în premieră la Oslo. Specialiştii susţin că este vorba despre o demonstraţie de forţă a NATO faţă de Rusia.

Zilele următoare, nava va face antrenamente comune cu forţele norvegiene de-a lungul coastei Norvegiei, a anunţat armata norvegiană.

„Această vizită este un semnal important al relaţiei bilaterale strânse dintre SUA şi Norvegia şi o dovadă a credibilităţii apărării colective", a declarat Jonny Karlsen, un purtător de cuvânt al Comandamentului militar norvegian, potrivit Reuters.

Presa norvegiană a relatat că portavionul ar urma să navigheze la nord de Cercul Arctic, însă Karlsen a refuzat să comenteze informaţiile.

Ambasada Rusiei în Norvegia a condamnat sosirea portavionului american la Oslo.

„Nu există probleme în nordul (arctic) care să necesite o soluţie militară şi nici subiecte în care este necesară o intervenţie externă. Având în vedere că la Oslo se admite că Rusia nu reprezintă o ameninţare militară directă la adresa Norvegiei, astfel de demonstraţii de putere par ilogice şi dăunătoare", au comentat reprezentanţii ambasadei pe Facebook.

Norvegia, membră a NATO, are o graniţă comună cu Rusia în zona arctică şi anul trecut a devenit cel mai mare furnizor de gaze al Europei. Navele armatei norvegiene şi ale aliaţilor din NATO patrulează în jurul platformelor petroliere şi de gaze în urma exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.