31 mai 2018

CEDO condamnă România în dosarul închisorilor secrete ale CIA

Mircea Olteanu

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat România şi Lituania în dosarul închisorilor secrete ale CIA, ţara noastră fiind găsită vinovată de încălcarea drepturilor unui deţinut din acest centru.

Sursă foto: Mediafax

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri v. România că ţara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost deţinut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de instanţa europeană, România a găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Centrul de detenţie NEGRU (Detention Site Black), în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat că autorităţile române cunoşteau faptul că CIA va întreprinde acţiuni contrare drepturilor înscrise în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ale deţinutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenţie, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

CEDO a decis unanim în cazul Al Nashiri v. România că s-au înregistrat încălcări ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin complicitatea Guvernului român la acţiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzător.

Totodată, s-au mai înregistrat şi încălcări ale articolului 5 (Dreptul la libertate şi siguranţă), articolului 8 (Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) şi articolului 13 (Dreptul la un remediu efectiv) în conjuncţie cu articolele 3, 5, 8.

CEDO a mai constat încălcări ale Articolului 6.1 (dreptul la un proces echitabil în termen rezonabil) şi Articolului 2 (Dreptul la viaţă) şi 3, împreună cu articolul 1 din Protocolul 6 (abolirea pedepsei cu moartea), deoarece România a ajutat la transferul lui Al Nashiri într-o altă ţară, în pofida riscului real ca deţinutului să-i fie refuzat dreptul la judecată şi posibilităţii aplicării pedepsei cu moartea.

Instanţa europeană recomandă României să efectueze cât mai curând posibil o investigaţie completă în cazul Al Nashiri, şi dacă este necesar, să pedepsească orice oficial responsabil. Bucureştiul ar trebui să solicite asigurări din partea Statelor Unite că în cazul lui Al Nashiri nu se va aplica pedeapsa cu moartea.

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Din document rezultă că în închisoarea CIA din România au fost deţinuţi suspecţi importanţi, printre care s-au numărat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al reţelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizaţiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numărul trei în ierarhia grupării, şi Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat în atacul asupra navei militare USS Cole.

În august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă) a depus o reclamaţie în numele lui Abd al Rahim al-Nashiri împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Abd al Rahim al-Nashiri, acuzat de implicare în atacul asupra navei militare USS Cole (comis în anul 2000, în Yemen), şi care este în continuare deţinut de autorităţile americane.

În ceea ce priveşte cazul Zayn Al-Abidin Muhammad Husayn v Lituania, CEDO a constat o serie de încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, stabilind că Lituania este responsabilă pentru încălcarea drepturilor deţinutului. Ţara baltică a găzduit un centru secret de detenţie CIA în perioada februarie 2005-martie 2006.