15 ianuarie 2021

„Cea mai puternică armă a lumii". Kim Jong Un a dezvăluit noile rachete balistice dezvoltate de Coreea de Nord

Gabriel Negreanu

Coreea de Nord a încheiat mai mult de o săptămână de întâlniri politice cu o parada menită să arate putere militară a regimului. Îmbrăcat într-o haină de piele şi o pălărie de blană, liderul Kim Jong Un a zâmbit şi a făcut semn cu mâna în timp ce supraveghea parada din Piaţa Kim Il Sung din Phenian, au arătat fotografiile publicate de presa de stat.

Sursă foto: Mediafax

Parada a avut un număr important de soldaţi, precum şi o serie de echipamente militare, inclusiv tancuri şi lansatoare de rachete.

La final, a fost prezentată o parte din ceea ce analiştii spun că pare a a fi o nouă variantă de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

„Cea mai puternică armă a lumii, rachete balistice cu lansare submarină, au intrat în piaţă una după alta, demonstrând puterea forţelor armate revoluţionare”, a raportat agenţia de ştiri KCNA.

Potrivit analiştilor Coreea de Nord încearcă să dezvolte un submarin operaţional pentru a transporta rachetele.

Fotografiile publicate de mass-media de stat au arătat că rachetele SLBM a fost etichetate Pukguksong-5, marcând potenţial un upgrade faţă de Pukguksong-4, care a fost dezvăluit la o paradă militară mai mare în octombrie.

"Noua rachetă pare cu siguranţă mai lungă", a declarat pe Twitter Michael Duitsman, cercetător la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare (CNS) din California.

Oficialii nord-coreeni s-au întâlnit la Phenian pentru primul congres al partidului din 2016.