24 martie 2020

Ce va face Armata de mâine?

Stefan Danila

Se vorbeşte mult despre lipsa echipamentelor de protecţie şi este important de precizat că militarii sunt singurii dotaţi cu măşti contra gazelor şi costume de protecţie. Sper din tot sufletul că au făcut şi instrucţie în ultimii ani la folosirea acestora. Dacă nu, acum este timpul.

Sursă foto: Mediafax

Să sprijinim autorităţile, dar mai întâi să ajutăm comunicarea.

Ordonanţele militare au fost emise în baza Planului de acţiune realizat după decretarea Stării de urgentă.

Au fost luate măsuri restrictive în mod gradual, pentru a permite populaţiei să se adapteze la situaţie. S-a acţionat în baza unor scenarii cu dezvoltare graduală a răspândirii coronavirusului. Deşi nu s-a ajuns la nivelul de răspândire din scenariul 4, se iau măsuri preventive, inclusiv restricţionarea circulaţiei.

Cei care lucrează în infrastructuri critice, probabil vor face parte a unei anexe la o viitoare ordonanţă militară, vor asigura funcţionarea funcţiilor vitale ale societăţii prin măsuri luate la locul de muncă (echipamente de protecţie, ture cu personal minim, încartiruire etc).

Ce va face armata de mâine?

Se vorbeşte mult despre lipsa echipamentelor de protecţie şi este important de precizat că militarii sunt singurii dotaţi cu măşti contra gazelor şi costume de protecţie. Sper din tot sufletul că au făcut şi instrucţie în ultimii ani la folosirea acestora. Dacă nu, acum este timpul.

În unităţile militare vor funcţiona centre de decontaminare, unde echipamentele vor fi curăţate şi pregătite pentru o nouă intervenţie.

Armata va prelua paza unor obiective, pentru a disponibiliza forţele de jandarmi, specializate în menţinerea ordinii.

Dar sunt localităţi mari, unde forţele de ordine vor fi depăşite la un moment dat, iar atunci armata va acţiona independent sau împreună cu forţele de ordine pentru păstrarea liniştii şi impunerea măsurilor restrictive din ordonanţele militare.

Dar militarii vor face mult mai mult. Vor pune la dispoziţia autorităţilor spitalele militare şi personal medical militar. Vor asigura transportul bolnavilor între spitale şi chiar transport de materiale.

Societatea ar trebui să-şi continue viaţa în izolare. Ne aşteaptă câteva luni critice.

Profesorii şi învăţătorii vor organiza programe educaţionale online, prin grupul special organizat de către ministerul educaţiei. Posturile TV cu programe pentru copii vor primi materialele educaţionale pentru preşcolari. Un post al TVR ar putea emite doar programe educaţionale, conform programului ce va fi stabilit împreuna cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Acestea vor fi utile cu siguranţă în special pentru elevii din mediul rural.

În marile oraşe, deja unii învăţători şi profesori sunt înaintea Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi şi-au format grupuri cu elevii pe aplicaţiile unde se poate face şcoală la distanţă.

Concentraţi pe COVID, nu trebuie să uităm economia

Economia va fi afectată şi după ce criza COVID-19 va trece. Prim-ministrul, împreuna cu ministrul de finanţe, ministrul economiei, ministrul muncii, conducerea BNR, asociaţia patronatelor probabil lucrează la planul de măsuri economice pentru perioada post criză. Au început primele măsuri timide pentru susţinerea economiei, dar le va trebui curaj acestor oameni ca la un moment dat să găsească echilibrul între cheltuielile bugetare şi venituri. Ar trebui început de pe acum cu economii şi ajustări.

Vorbind de comunicare, cei care gestionează criza trebuie să pregătească populaţia să reziste căteva luni de criză, până la localizarea focarelor şi aplicarea restricţiilor zonal sau local.

Şi nu uitaţi, lipsa de autoritate poate genera monştri!

 

Generalul (r) Ştefan Dănilă a fost şeful Statului Major General în perioada 2011-2015.