12 mai 2023

Ce trebuie să ştim despre ofensivă în general şi de ce contraofensiva Ucrainei a început deja

Florin Jipa

Se vorbeşte mult despre ofensiva armatei Ucrainei pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia şi sunt dezbateri dacă a pornit sau nu.

Sursă foto: SMG Ucraina

Din punct de vedere militar, o acţiune ofensivă are trei faze: pregătirea, desfăşurarea şi exploatarea.

Cel mai probabil, armata Ucrainei este în faza de pregătire a ofensivei, când se creează condiţiile necesare pentru succesul operaţiei militare: inducerea în eroare a inamicului; atacarea rezervelor, comandamentelor, liniilor de aprovizionare; forţarea inamicului să utilizeze rezervele înainte de lansarea atacului principal; recunoaştere; etc.

După pregătirea ofensivei, militarii se deplasează pe linia de contact, declanşează atacul, exploatează reuşita ofensivei şi urmăresc trupele în retragere.

Din presă vom afla despre ofensiva ucraineană doar după declanşarea atacului, restul acţiunilor fiind secrete.

Este important de ştiut că succesul unei ofensive depinde de: surpriza creată inamicului, modul de concentrare a unităţilor pe linia de plecare, ritmul ofensivei, moralul trupelor, calitatea comandanţilor, sprijinul de foc, coordonarea între unităţi etc.

Comandanţii de la nivelele tactice stabilesc forma atacului, care poate fi de mai multe tipuri, funcţie de manevrele realizate de trupe: învăluire, atac frontal, penetrare, infiltrare etc.

Din informaţiile apărute în spaţiul public, Ucraina ar pregăti nouă brigăzi de manevră pentru această ofensivă, din care parte sunt dotate cu mijloace de luptă vestice, cum ar fi maşini de luptă a infanteriei Bradley şi Marder, transportoare amfibii blindate Stryker, tancuri Challenger 2 sau Leopard 2.

Este un număr considerabil de trupe, ţinând cont că la contraofensivele anterioare, din Herson şi Harkov, au fost folosite între 2 şi 3 brigăzi, dar situaţia este diferită acum.

Dacă atunci trupele ruseşti erau în retragere în degringoladă, acum peste 300.000 de militari ruşi, ajutaţi de câteva zeci de mii de mercenari Wagner şi miliţii locale, sunt în poziţii defensive pe aproape toată lungimea frontului de aproximativ 1.000 km.

Pentru a reuşi ofensiva, ar trebui creat un raport de forţe de cel puţin trei la unu în favoarea Ucrainei în porţiunea de front unde va avea loc atacul. În acest moment, Rusia încă are superioritate când vine vorba de aviaţie, rachete, sisteme de artilerie şi chiar blindate, dar militarii ucraineni au fost în inferioritate de la declanşarea războiului, dar au reuşit de fiecare dată să dea peste cap planurile generalilor ruşi.