03 aprilie 2022

Ce rămâne în urma retragerii ruşilor din anumite oraşe. Cadavre de civili, găsite pe străzi. „Mâinile lor sunt legate la spate cu cârpe albe şi au fost împuşcaţi în ceafă”

Dorin Oancea

Cadavrele a cel puţin 20 de civili au fost găsite pe stradă în oraşul Bucha, la nord-vest de Kiev, după retragerea forţelor ruse din zonă, relatează CNN.

Morţii, îmbrăcaţi în haine civile sunt găsiţi în poziţii ciudate, unii cu faţa în jos, lipiţi de trotuar, alţii cu faţa în sus şi cu gura deschisă.

"Trei dintre ei sunt cu biciclete, după ce şi-au făcut ultima plimbare, în timp ce alţii, cu pielea cerată, au căzut lângă maşini ciuruite de gloanţe", potrivit jurnaliştilor AFP care au avut acces în oraş după ce acesta a fost izolat de aproape o lună.

Un cadavru poate fi văzut cu mâinile legate la spate cu o pânză albă.

Primarul din Bucha, Anatoliy Fedoruk, a declarat că civilii morţi au fost supuşi unui tratament inuman din partea forţelor ruse.

"Cadavrele persoanelor executate încă se află pe strada Yabluska. Mâinile lor sunt legate la spate cu cârpe albe şi au fost împuşcaţi în ceafă. Aşa că vă puteţi imagina ce fel de nelegiuiri au săvârşit aici", a declarat Fedoruk sâmbătă pentru Reuters.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că "aceşti oameni nu erau în armată. Ei nu aveau arme. Ei nu reprezentau nicio ameninţare. Câte astfel de cazuri se mai întâmplă chiar acum în teritoriile ocupate?".

CNN nu a reuşit să confirme în mod independent detaliile din jurul morţii bărbaţilor.

Forţele ruse s-au retras din mai multe oraşe din apropierea Kievului în ultimele zile, după ce încercarea de a încercui capitala a eşuat.