10 aprilie 2019

CE MAI LIPSEA SECURITĂŢII PRECARE DIN YEMEN: ISIL ŞI AL-QAIDA INTRĂ ÎN COMPETIŢIA SÂNGEROASĂ INTERNĂ

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Confruntările sângeroase din Yemen dintre membrii organizaţiilor teroriste Statul Islamic din Irak şi Levant (ramura din Yemen / ISIL-Y) şi Al-Qaeda din Peninsula Arabă (AQPA) au avut loc începând cu toamna anului trecut. După ce SUA au anunţat oficial încetarea existenţei "Califatului" şi înfrângerea Statului Islamic din Irak şi Levant (ISIL), mai mulţi membri şi simpatizanţi ai organizaţiei s-au deplasat către Yemen şi s-au alăturat ISIL-Y.

În aceste condiţii, confruntările dintre ISIL-Y şi AQAP s-au reluat la sfârşitul lunii februarie a.c., la o intensitate mai ridicată faţă de toamna anului trecut, iar la sfârşitul lunii martie ISIL-Y a executat primul atentat sinucigaş asupra AQAP.

În condiţiile în care ISIL-Y s-a confruntat anterior cu provocări semnificative în ceea ce priveşte desfăşurarea acţiunilor ofensive în întreaga ţară, grupul s-a limitat la provincia al-Bayda (centrul Yemenului) unde continuă să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii interne a ţării. În primul rând, simpla existenţă a unui alt grup jihadist în Yemen reprezintă o problemă pentru actorii interni şi internaţionali care încearcă să normalizeze situaţia de securitate din această ţară. În al doilea rând, acţiunile ISIL-Y vor avea efect asupra prezenţei şi acţiunilor AQAP.

Nu este o coincidenţă faptul că ISIL-Y şi AQAP şi-au găsit libertatea de mişcare în provincia al-Bayda, deoarece provincia reprezintă o bază tradiţională de acţiune pentru AQAP. De asemenea, zona este în prezent unul dintre fronturile cel mai puţin active în confruntările dintre forţele Houthis şi anti-Houthi şi nu este controlată la fel de bine ca alte zone controlate de forţele de securitate susţinute de Emiratele Arabe Unite.

La o primă vedere, s-ar putea afirma că cele două grupuri jihadiste se concentrează pe înfrângerea părţii adverse, dar situaţia de pe teren şi implicaţiile pe termen lung devin mult mai nuanţate pe măsură ce lupta continuă.

În prezent, este foarte puţin probabil ca pe termen scurt şi mediu vreunul dintre grupuri să învingă definitiv. În aceste condiţii, tot populaţia este perdantul, ţinând cont de faptul că ciocnirile violente dintre acestea perturbă viaţa locuitorilor din zonă prin faptul că trebuie să aleagă grupul pe care îl susţin. În funcţie de grupul ales, suferă represalii din partea grupului oponent.

Atacul asupra populaţiei şi distrugerea resurselor necesare existenţei zilnice sunt înregistrate mai ales în cazul ISIL-Y. În trecut, tocmai aceste acţiuni, adesea brutale,  la adresa populaţiei au fost cauza dizolvării relative a grupului din alte zone ale Yemenului.

În cazul în care grupul va continua cu aceste metode de acţiune este posibil ca ISIL-Y să piardă sprijinul populaţiei care va trece în totalitate de partea AQAP.

Acest scenariu nu ar conduce neapărat la înfrângerea ISIL-Y în al-Bayda, ci ar putea fragmenta şi ”împinge” grupul în alte zone ale Yemenului, permiţând încă o dată AQAP să recâştige controlul provinciei al-Bayda. Între timp, ISIL-Y ar continua să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii interne a Yemenului.

În prezent nu se poate estima dacă apelul ISIL-Y adresat simpatizanţilor ISIL de a călători în Yemen va avea succes, dar indică faptul că grupul din Yemen încearcă în mod activ să atragă localnici, dar şi alţi luptători din afara acestui stat, pentru a spori, în acest fel, numărul jihadiştilor din Yemen.