22 septembrie 2022

Ce facem în cazuri de accidente nucleare?

Andreea Soare

Sursă foto: Hepta

În contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina, în general, şi al activităţilor militare din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, în particular, a avut loc, la Bucureşti, între 20 şi 22 septembrie, seminarul naţional „Informare şi comunicare publică în situaţii de urgenţă nucleară sau radiologică”, care a avut scopul de a împărtăşi cunoştinţe, experienţe şi informaţii între reprezentanţii principalelor instituţii şi organizaţii naţionale si internationale implicate în activităţile de comunicare şi informare publică în situaţii de urgenţă nucleară şi radiologică în vederea implementarii unui plan unitar în ceea ce priveşte informarea şi comunicarea publică în astfel de situaţii.

În cadrul acestui seminar, experţii din domeniu au vorbit despre tipurile de ameninţări nucleare, diferenţa dintre incident şi accident nuclear şi paşii pe care trebuie să îi urmeze cetăţenii în caz de accidente nucleare.

Astfel, potrivit ghidului realizat de CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), în cazul în care autorităţile recomandă adăpostirea (dacă în atmosferă sunt eliberate materiale radioactive), este recomandat:

- să intraţi în cea mai apropiată clădire din beton sau cărămidă pentru a evita expunerea la radiaţii; să adăpostiţi animalele; închideţi uşile, ferestrele, opriţi ventilaţia şi sistemele de aer condiţionat; îndepărtaţi hainele contaminate şi ştergeţi sau spălaţi pielea neprotejată; evitaţi să vă atingeţi nasul, ochii şi gura. Nu folosiţi şerveţele dezifectante pe piele; mergeţi la subsol sau în mijlocul clădirii; staţi departe de pereţii exteriori şi de acoperiş; folosiţi orice aveţi la îndemână pentru a etanşa uşile, geamurile şi orice alte orificii de ventilaţie din cameră;

- rămâneţi în adăpost timp de 24 de ore, cu excepţia cazului în care autorităţile locale oferă alte instrucţiuni; fiecare membru al familiei trebuie să rămână acolo unde s-a adăpostit; reuniţi-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiaţii; evitaţi ieşirile în exterior; sunt permise numai ieşirile adulţilor, pe perioade scurte şi numai dacă sunt îndatoriri urgente de făcut; ţineţi-vă animalele de companie în interior;

- staţi informaţi; urmăriţi mijloacele de informare în masă disponibile pentru informaţii cum ar fi momentul în care puteţi ieşi în siguranţă şi locul în care trebuie să mergeţi;

Dacă aţi primit ordin de evacuare, luaţi cu voi un bagaj cu strictul necesar, kit-ul de urgenţă, medicamente esenţiale şi copii ale prescripţiilor medicale, telefoanele mobile şi animalele de companie. Urmaţi instrucţiunile autorităţilor şi nu deviaţi de la ruta indicată pentru evacuare.

În cazul unui accident nuclear, iodul radioactiv poate fi eliberat în atmosferă. Acesta poate contamina suprafeţele solurilor, apei, plantelor etc., producând o contaminare externă. Cea mai eficientă modalitate de protecţie este spălarea cu apă caldă şi săpun. Iodul radioactiv poate fi, însă, inhalat prin consumul de alimente contaminate cu iod radioactiv şi se va localiza la nivelul glandei tiroide. Măsura de protecţie împotriva expunerii interne la iod radioactiv este blocarea absorţiei acestuia la nivelul tiroidei prin administrarea şi saturarea acesteia cu iod stabil din iodură de potasiu.

Iodura de postasiu (KI) nu protejează împotriva altor substanţe radioactive, nu este antidot împotriva radiaţilor, nu protejează împotriva contaminării externe provenită de la depunerea materialelor radioactive pe suprafeţe şi nu previne pătrunderea în corp a iodului radioactiv. KI previne acumularea în tiroidă prin saturarea acesteia.

Trebuie menţionat că iodura de potasiu se administrează doar când autorităţile instruiesc oamenii în acest sens. Doza corectă de KI depinde în funcţie de vârstă.

Este important de precizat că CNCAN adaptează constant planurile de urgenţă la realităţile înconjurătoare. De asemenea important – în contextul conflictului din Ucraina – este că, potrivit experţilor, de la începutul războiului, riscurile expunerii la radiaţii ionizante a fost minim. Cât despre distanţa de la care ar putea exista consecinţe directe asupra oamenilor, CNCAN precizează că este vorba despre o distanţă mai mică de 300 de km. Dacă instalaţia la care s-a produs un accident nuclear este mai departe de 300 de km, nu există consecinţe directe asupra oamenilor. Măsurile de protecţie a populaţiei se aplică însă imediat, în funcţie de amploarea accidentului, în zonele în care de regulă sunt definite de o rază de cerc de maxim 50 de km în jurul instalaţiei nucleare unde s-a produs un accident nuclear. Accident nuclear nu înseamnă, însă, incident nuclear.