29 aprilie 2020

Ce cumpără armata în plină criză a coronavirusului: bombe de iluminare de 78,5 milioane de lei

Florin Jipa

Pe aplicaţia de achiziţii electronice, e-licitaţie.ro, MApN a postat dosarul pentru cumpărarea a două loturi de muniţii de iluminare pentru piesele de artilerie de 82 mm şi 120 mm, la o valoare estimată de 78,5 milioane lei. MApN are intenţia să cumpere între 1.000 şi aproximativ 9.000 de lovituri din ambele calibre.

Sursă foto: tohan.ro

Este puţin ciudat că se cumpără acum muniţie de iluminare şi în cantităţi atât de mari. Loviturile pentru iluminare au fost folosite cu succes în Primul Război Mondial, când luptele se desfăşurau de pe poziţii fixe, pentru iluminarea terenului şi obiectivelor. De atunci, ele au fost tot mai puţin utilizate în operaţii militare, în vremurile noastre fiind înlocuite de cele mai multe ori cu dispozitive de vedere pe timp de noapte, drone cu camere care au diferiţi senzori etc.

Se mai foloseşte şi astăzi muniţie de iluminare, dar mai mult pentru trageri de antrenament şi chiar ca ţinte anti-aeriene, dar nu se justifică cantitatea de mii de bucăţi.

Conform firmei Tohan, loviturile cu bombe de iluminare, dotate cu paraşute, de calibru 82 şi 120 mm, au o bătaie de maxim 5.500 metri şi o durată de iluminare de minim 35 de secunde.

În anunţul respectiv, se mai spune că procedura achiziţiei este de licitaţie restrânsă accelerată, data de deschidere a ofertelor fiind de 18 mai 2020, ora 10.30.