27 martie 2021

Cazul spionajului din Bulgaria: cine erau militarii care transmiteau informaţii şi cu cât erau plătiţi. Ivan Iliev ar fi încercat să fugă, deşi era supravegheat de Poliţia Militară bulgară. Acesta voia să obţină azil politic la Ambasada Rusiei din Sofia

Andreea Soare

Pe 18 martie, serviciile de contrainformaţii ale Bulgariei au arestat un grup de şase bulgari suspecţi de acţiuni de spionaj în favoarea Rusiei, aceştia fiind foşti membri ai Serviciului de Informaţii Militare din Bulgaria.

Sursă foto: Bulgarian Military Police

Autorităţile din Bulgaria au pus cinci dintre cele şase persoane în arest preventiv, pe când cea de-a şasea a fost eliberată pe cauţiune, după ce şi-a recunoscut vina.

Grupul era condus de către Ivan Illiev, cunoscut opiniei publice iniţial drept „Rezidentul”, un fost şef al Serviciului de Informaţii Militare, care fusese în trecut „antrenat” de către Direcţia de Informaţii Militare a Rusiei, în timpul comunismului. Acesta a avut funcţii, după 1989, în Serviciul de Informaţii Militare din Bulgaria şi, după ce s-a pensionat, a ţinut cursuri pentru personalul informaţiilor militare. Soţia acestuia, Galina Iliev, care are cetăţenie dublă (bulgară şi rusă), a fost ofiţer de legătură cu personalul ambasadei Rusiei. Celelalte persoane din grup sunt doi foşti militari şi doi militari activi, unul dintre aceştia deţinând în prezent funcţia de director adjunct de planificare şi management în Ministerul Apărării din Bulgaria, iar altul fiind un militar care a participat în expediţii militare şi a deţinut mai multe poziţii de ataşat militar.

Potrivit World Today News, înainte de a ajunge pe mâna autorităţilor bulgare, se pare că spionul Ivan Iliev a încercat să fugă - ajungând la câţiva paşi de ambasada Rusiei la Sofia, unde probabil urma să ceară azil politic -   deşi acesta era supravegheat de ofiţeri de securitate. Acesta a fost „recuperat” de către Jandarmeria bulgară.

Cu toate acestea, puţine comentarii au fost făcute asupra încercării spionului Iliver de a scăpa, acest lucru subliniind, de fapt, neînţelegerile din interiorul Serviciului Poliţiei Militare. Mai mult decât atât, potrivit aceleiaşi surse, se pare că nu este prima dată când poliţia militară bulgară dă dovadă de un comportament bizar faţă de Rusia.

Un alt lucru interesant este că, din ianuarie, Poliţia Militară din Bulgaria, care se ocupă de securitatea personalului şi a unităţilor militare folosite de Armata Bulgariei şi de unităţile NATO nu are director. Generalul Borislav Sertov a fost demis din funcţia de director în urmă cu trei luni, devenind ulterior ataşat militar la Ambasada Bulgariei din Moscova.

Mai mulţi membri ai poliţiei militare fac legături între acest scandal şi un altul din 2019, când un grup de cetăţeni ruşi şi-au făcut apariţia la o unitate militară de lângă Plovdiv, unde sunt ţinute echipamente militare NATO. Printre aceştia se afla şi ataşatul militar rus în Bulgaria, Vasili Sazanovich, declarat ulterior „persona non grata” de către autorităţile bulgare, din cauza acuzaţiilor de spionaj.

 Cel care le-ar fi permis ruşilor accesul la acea unitate pare să fi fost generalul-locotenent Dimitar Dimitrov, deşi nu a fost desfăşurată o investigaţie serioasă în acest sens.  Dimitrov a fost promovat, ulterior, de către generalul Borislav Sertov, mutându-se, astfel, în capitală. Interesant este că generalul-locotenent Dimitrov s-a ocupat şi de paza grupului de spioni exact când Ivan Iliev a încercat să fugă.

Sertov pare să aibă o relaţie „specială” cu angajaţii ambasadei Rusiei la Sofia, fiind în repetate rânduri suprins în compania lui Vasili Sazanovich, alături de care şi-a şi exersat abilităţile de tragere cu arme precum Makarov sau Kalaşnikov, la un poligon de lângă Slivnitsa.

Încă nu se ştie dacă există o legătură între expulzarea lui Sazanovic şi demiterea lui Sertov, la o lună distanţă.

Cei şase indivizi arestaţi par a fi transmis informaţii despre Centrul de Coordonare Maritimă SUA-Bulgaria, modernizarea Forţelor Armate ale Bulgariei, activitatea NATO în mai multe părţi ale lumii, politica UE şi NATO faţă de Rusia, Belarus şi Ucraina, activitatea SUA şi CIA în Bulgaria, acţiunile întreprinse de către Agenţia de Informaţii şi Comunicaţii a NATO etc. Preţul pentru aceste informaţii era între 2000 şi 3000 de dolari, iar grupul era surpavegheat de autorităţile bulgare încă din septembrie 2020.

Acest caz de spionaj este important şi în contextul exerciţiului DEFENDER-Europe 2021, organizat de către NATO şi SUA şi care se desfăşoară în mare parte în sud-estul Europei, inclusiv în Bulgaria, despre care Rusia vrea să obţină cât mai mutle informaţii. De asemenea, pe 4 aprilie, Bulgaria are alegeri parlamentare, iar la finalul anului alegeri prezidenţiale. Borisov ar putea profita de acest scandal pentru a susţine că apără interesele ţării, întrucât în timpul campaniei electorale au existat acuzaţii potrivit cărora partidul său Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei ar favoriza interesele Rusiei în regiune, precum susţinerea construcţiei porţiunii bulgare a gazoductului TurkStream.