09 februarie 2019

Cazul Khashoggi: Administraţia Trump a ratat termenul limită impus de Congres cu privire la uciderea jurnalistului

Marinela Sarbu

Casa Albă a ratat termenul de opt februarie al mandatului legal impus de Congres. Administraţia trebuia să spună dacă îl consideră pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite responsabil pentru uciderea jurnalistului de la Washington Post, transmite CNN.

Sursă foto: Mediafax

„Preşedintele îşi menţine discreţia de a refuza să acţioneze cu privire la solicitările comisiei, atunci când este cazul”, declară un reprezentant al administraţiei pentru CNN. Decizia Casei Albe vine la o zi după apariţia unui raport exploziv în The New York Times. Raportul citează oficiali americani şi străini ca având cunoştinţe directe care spun că prinţul Mohammed bin Salman a spus unui prim adjunct în 2017 că „va folosi un glonţ asupra lui Khashoggi”.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a oferit vineri Congresului SUA o informaţie recentă despre investigaţia privind uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, informează purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii cu privire la ceea ce le-a transmis Pompeo membrilor Congresului.

Congresul a dat administraţiei Trump ca termen limită de 8 februarie pentru a prezenta un raport despre cine poartă răspunderea pentru moartea lui Khashoggi şi dacă Washingtonul va impune sancţiuni acelei sau acelor persoane.

Consilierii Congresului au declarat că nu au primit niciun raport de la Casa Albă până vineri seară.

Khashoggi, un rezident american care a scris pentru The Washington Post, a fost ucis în consulatul saudit din Turcia la începutul lunii octombrie, provocând o revoltă globală. În Arabia Saudită, 11 suspecţi au fost inculpaţi de crimă, iar oficialii au respins acuzaţiile că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a ordonat uciderea.