07 octombrie 2020

Cât de sigură este acum Casa Albă?

Bogdan Nicolae

Preşedintele SUA a revenit la bază, într-un stil hollywoodian. Sunet, lumini, motor, acţiune! Deşi Casa Albă era gata să îşi reprimească locatarul cu care are contract până în 20 ianuarie 2021 într-o atmosferă tensionată, Donald Trump îşi face numărul exact aşa cum ştie cel mai bine. Ca după o lungă absenţă, asemenea lui Odiseu, Donald Trump se întoarce şi găseşte acasă schimbări pe care nu le-a dorit, nu le-a planificat, dar pe care este gata să le depăşească prin tenacitatea cu care îşi urmăreşte obiectivul: realegerea ca preşedinte al Americii. Donald Trump, dar şi întreaga sa familie, alături de tot personalul care îi deserveşte la Casa Albă, trebuie de acum înainte să trăiască şi să lucreze alături de o ameninţare prezentă. Chiar dacă nu este un locatar permanent, virusul SARS-CoV-2 a găsit deja drum spre intimitatea preşedintelui Trump. Nu ştim pentru cât timp, dar înţelegem că acest virus are o şansă istorică şi nefastă de a schimba ceva, poate chiar soarta omenirii.

Sursă foto: Profimedia

Trump nu a dansat cu virusul decât un week-end

De vineri până luni, starea de sănătate a preşedintelui SUA a trecut prin momente critice, respectiv două episoade de febră şi două scăderi ale oxigenului din sânge, sub pragul critic de 94%. Presiunea asupra medicilor şi a tuturor celor însărcinaţi să asigure securitatea preşedintelui Trump a fost extrem de mare, nu doar pentru menţinerea acestuia în deplinătatea puterilor pentru exercitarea atribuţiilor oficiale, ci şi pentru limitarea informaţiilor transmisibile publicului. Mai multe zile de spitalizare ar fi însemnat absenţa preşedintelui şi, mai ales, a candidatului Donald Trump din memoria recentă a americanilor.

Trump a preferat să petreacă doar un week-end la „Walter Reed” şi să păstreze coronavirusul cu el, la check-out. Pentru o miză atât de mare, orice sforţare este justificabilă în tabără republicană.

Cu un suport fantastic din partea echipei medicale care l-a îngrijit intens din 30 septembrie încoace, preşedintele SUA revine acasă la insistenţele sale repetate. Trump descinde la Casa Albă ca după încheierea cu succes a unei afaceri, a unei negocieri sau – cum el însuşi a dat de înţeles – ca după o incursiune exploratorie şi plină de învăţăminte în lumea SARS-CoV-2.

 

Siguranţa, înainte de toate. Oare?

Luni 05.10.2020, seara, Trump a fost externat din Centrul Medical Militar Naţional Walter Reed, într-o situaţie excepţională: incomplet refăcut, potenţial contagios în continuare, dar şi în mijlocul unei curse pentru realegerea sa ca preşedinte şi cu două zile înainte de dezbaterea dintre Mike Pence şi Kamala Harris. Preşedintele SUA vrea cu ardoare să reasigure naţiunea americană că „şi-a învăţat lecţia”, că poate este chiar imunizat în privinţa coronavirusului şi că este în măsură să conducă. Mai mult de cât atât, întregul efort de combatere a epidemiei va fi mult uşurat, de acum înainte, prin puterea exemplului personal dat de Trump. Sunt mesaje foarte simple, dar puternice, pe care Donald Trump le-a transmis poporului american odată cu revenirea la Casa Albă.

Criticii preşedintelui atrag totuşi atenţia asupra riscurilor la care Trump continuă să îi expună pe cei din proximitatea sa, din rândul unor categorii precum: personalul Secret Service, angajaţii de la Casa Albă şi alţii. În condiţiile în care infectările din SUA au trecut pragul de 7,5 milioane de persoane şi peste 210.000 de vieţi i-au fost luate Americii, neînfricarea cu care se afişează Trump faţă de SARS-CoV-2 pune sub semnul îndoielii lecţiile cu adevărat învăţate de preşedinte. Aceasta, cu atât mai mult cu cât lista oficialităţilor politice şi militare americane de rang înalt infectate cu coronavirus se extinde pe zi ce trece cu o rată de creştere îngrijorătoare.

Tocmai pentru că nu este „Walter Reed”, Casa Albă a trebuit să fie pregătită de Secret Service şi de echipa medicală condusă de dr. Sean Conley pentru ca preşedintele Trump să fie în siguranţă maximă şi să poată în acelaşi timp să îşi deruleze programul său de campanie. Noi protocoale de acces şi proceduri de dezinfectare au fost introduse în toate spaţiile folosite de preşedinte, concomitent cu ţinerea sa la depărtare faţă de West Wing, aripă în care s-au consemnat cele mai recente multiplicări ale cazurilor noi de infectare cu coronavirus. Cât de bine vor fi respectate aceste protocoale sanitare va fi un punct critic pentru următoarele săptămâni.

 

Costuri politice

Administraţia Trump nu a condus operaţii militare peste hotare atât de intens precum alte administraţii dinaintea ei şi, totuşi, se prezintă la bilanţ cu pierderi record. Am putea găsi circumstanţe atenuante în argumentul că sistemul particular al SUA împiedică un răspuns concertat şi că, spre deosebire de China, Rusia sau alte state unde puterea este centralizată, SUA este în mod sistemic vulnerabilă la acest tip de ameninţare. Probabil, dacă răspândirea SARS-CoV-2 ar deveni – şi formal – o ameninţare pentru SUA, asemenea clasicelor ameninţări armate sau teroriste, mobilizarea internă a Americii ar fi mai eficace.

Ne aşteptăm ca primele semne ale costului politic pentru Trump şi pentru republicani să apară la dezbaterea dintre vice-preşedintele Mike Pence şi aspirantul la funcţia de vice-preşedinte Kamala Harris, programată pentru 07.10.2020, ora 21:00 a Coastei de Est a SUA.

Niciodată preşedintele SUA nu a fost realmente departe de centrul atenţiei noastre sau a americanilor, doar că de data aceasta Trump vrea ca întreaga atenţie să îi fie dedicată acolo unde alege el să fie. Comparativ cu Walter Reed, locul unde şi-a găsit leacul, Casa Albă este locul unde Trump îşi găseşte puterea. Chiar cu preţul SARS-CoV-2.