04 mai 2018

Casa Albă: Eliberarea prizonierilor americani din Coreea de Nord ar fi considerată un act de bunăvoinţă

Teodora Marinescu

Casa Albă a declarat joi că va considera eliberarea celor trei prizonieri americani din Coreea de Nord drept un act de bunăvoinţă, înainte de un summit planificat între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Rudy Giuliani, noul avocat al preşedintelui Trump, a declarat că Phenianul ar putea să îi elibereze pe cei trei joi. Nu a fost imediat clar dacă Giuliani cunoaşte negocierile între SUA şi Coreea de Nord.

Postul CNN, care a citat o sursă anonimă, a relatat că eliberarea prizonierilor este iminentă, adăugând că mişcarea a fost planificată cu două luni în urmă, când ministrul nord-coreean de Externe a călătorit în Suedia.

"Nu putem confirma validitatea acestor relatări, dar cu siguranţă vom considera acest lucru un act de bunăvoinţă în cazul în care Coreea de Nord va elibera cei trei prizonieri înainte discuţiilor între Donald Trump şi Kim Jong-Un"

Cei trei prizonieri sunt Kim Dong Chul, arestat în anul 2015, Kim Sam-duk, care a predat timp de o lună la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie de la Phenian (PUST) şi care a fost arestat în 2017, şi Kim Hak Song, care de asemenea a predat la PUST şi a fost reţinut n 2017.

Guvernul Statelor Unite aşteaptă confirmarea că cei trei au fost mutaţi din închisoare într-un hotel din apropierea capitalei nord-coreene, a declarat miercuri un oficial american.

Întâlnirea între Trump şi Kim Jong-Un ar putea avea loc la sfârşitul lunii mai sau începutul lui iunie.