04 iulie 2018

Casa Albă: Donald Trump le va spune ţărilor membre NATO că SUA nu pot fi "puşculiţa lumii"

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump, care săptămâna trecută va participa la summitul NATO, le va spune aliaţilor din organizaţia de securitate că Statele Unite nu pot fi finanţa întreaga lume, a anunţat Hogan Gidley, purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

"Preşedintele va merge la aceste întâlniri cu gândul de a proteja poporul american, de a fi alături de partenerii şi aliaţii noştri - dar, aşa cum a mai spus de multe ori, America este considerată adesea puşculiţa lumii. Iar asta trebuie să înceteze", a anunţat oficialul de la Casa Albă.

Oficialii NATO se tem că unitatea alianţei ar putea fi subminată de divergenţele transatlantice privind taxele vamale, cât şi de retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris şi Acordul nuclear cu Iranul.

Trump a trimis recent scrisori liderilor unor state membre NATO, printre care Germania, Belgia, Norvegia şi Canada, în care le cerea să majoreze cheltuielile în domeniul apărării.

La finalul lunii trecute, cotidianul The Washington Post a relatat că Pentagonul analizează posibilitatea retragerii trupelor americane staţionate în Germania, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, s-ar fi declarat şocat de numărul mare de trupe americane aflate în această ţară.