19 septembrie 2023

Când România cumpără tancuri Abrams, SUA renunţă la ultima variantă, SEPv4, în baza lecţiilor învăţate din Ucraina: sunt prea grele

Florin Jipa

Armata SUA avansează cu planurile pentru un tanc principal de luptă M1 Abrams de generaţie următoare, pe care serviciul îl numeşte "M1E3", după ce a decis să renunţe la versiunea 4 a pachetului îmbunătăţit al sistemului M1A2 (SEPv4).

Sursă foto: US Army
Forţele Terestre ale SUA nu vor mai moderniza tancurile la ultima varianţă, M1 Abrams SevP4

Potrivit Forţelor Terestre ale SUA, îndepărtarea de SEPv4 se referă la nevoia de tancuri cu mobilitate şi supravieţuire sporite, în lumina războiului din Ucraina, cu sisteme mai uşoare şi mai adaptabile necesare pe câmpurile de luptă din 2040 şi ulterior. În prezent, nu este clar modul în care iniţiativa privind tancurile uşoare Mobile Protected Firepower (MPF) influenţează această decizie, anunţă The Drive.

Anunţul a venit în luna septembrie şi urmăreşte o strategie mai ambiţioasă de modernizare a M1. „Noua abordare echilibrează costurile cu nevoile armatei şi investeşte în baza industrială de apărare a naţiunii", au transmis Forţele Terestre americane. Conform acestora, capacitatea operaţională iniţială (IOC) a M1E3 este anticipată până la începutul anilor 2030.

Preocupările legate de greutatea versiunii SEPv4 şi de modul în care modernizările sale ar afecta mobilitatea şi supravieţuirea au fost o parte esenţială a raţionamentului pentru renunţarea la dezvoltarea sa. „Apreciem că viitoarele câmpuri de luptă prezintă noi provocări pentru tanc pe măsură ce studiem conflictele recente şi în curs de desfăşurare", a declarat generalul de brigadă Geoffrey Norman, directorul echipei funcţionale de luptă de generaţie următoare. „Trebuie să optimizăm mobilitatea şi supravieţuirea Abrams pentru a permite tancului să continue să se apropie şi să distrugă inamicul ca prădător de vârf pe viitoarele câmpuri de luptă".

„Tancul Abrams nu îşi mai poate dezvolta capacităţile fără a adăuga greutate şi trebuie să-i reducem amprenta logistică", a declarat generalul-maior Glenn Dean, ofiţer executiv al programului pentru Ground Combat Systems. "Războiul din Ucraina a evidenţiat o nevoie critică de protecţie integrată pentru soldaţi, construită din interior, nu elemente adăugate la exterior".

După cum a dezvăluit Scott Taylor, directorul GDLS pentru dezvoltarea afacerilor din SUA pentru Breaking Defense la începutul acestui an: „Forţele Terestre americane sunt fost îngrijorate de clasa de greutate a tancurilor Abrams SEPv3 ... care ajunge la 76 până la 78 de tone încărcate de luptă", caracteristicile actualizate ale SEPv4 ridicând aceste cifre de greutate.

Cum vor influenţa tancurile Abrams misiunile Armatei României

În primăvară, Ministerul Apărării Naţionale a trimis Parlamentului pentru aprobare cererea oficială pentru cumpărarea a 54 de tancuri Abrams din SUA, la varianta SEPv3. Pe lângă cele 54 de tancuri, MApN va achiziţiona şi 12 derivate. Suma totală este mai mare de 100 milioane euro şi din acest motiv instituţia militară are nevoie de aprobarea Legislativului.

Cele aproape 60 de tancuri ar putea dota un batalion, conform MApN. România încă mai foloseşte tancurile din perioada sovietică T-55.

Este un număr cu mult sub nevoile armatei, care are ambiţia de a dezvolta un corp de armată în cazul unui conflict, ceea ce înseamnă că ar trebui cel puţin de şase ori mai multe astfel de tancuri moderne. De exemplu, Polonia, cu o armată dublă ca a noastră, achiziţionează 360 M1 Abrams, 250 Leopard 2 şi 1.000 K2 Black Panther.

O mare provocare va fi şi manevra cu aceste blindate, care încărcate de luptă au în jur de 75 tone, ştiind că România are mari probleme cu infrastructura rutieră şi feroviară. Mai mult de jumătate dintre podurile rutiere aflate în administrarea CNAIR necesită lucrări de reabilitare sau de înlocuire a unor elemente şi sunt puţine drumuri naţionale care suportă pe toată lungimea lor transportarea acestor blindate.

Nici calea ferată nu este o opţiune mai prietenoasă, peste 70% din podurile traversate zilnic de trenurile CFR au durata de viaţă depăşită şi nimeni nu poate spune cu exactitate dacă şi cât mai rezistă, conform unei anchete Recorder.

Lituania spune „nu” tancurilor Abrams şi Black Panther şi alege Leopard 2, ţinând cont de preţ, costul de mentenanţă şi mediul operaţional

Armata lituaniană a evaluat „tancurile germane Leopard, tancurile americane Abrams şi tancurile sud-coreene Black Panther”, a Ministerul Apărării din această ţară. Criteriul de evaluare folosit de armată pentru a-şi selecta tancul a inclus preţul şi costurile de mentenanţă, mediul operaţional, mobilitatea, siguranţa, adaptabilitatea, protecţia, puterea de foc şi interoperabilitatea.

Tancul M1 Abrams este în serviciul Forţelor Terestre americane din 1980, dar încă e considerat cel mai bun blindat, deoarece a trecut prin mai multe modernizări.

Au fost construite peste 10.000 şi au participat la toate luptele duse de armata americană.

Are o lungime de aproape 10 metri şi o lăţime de 2,7 metri, la o înălţime de 2,44 metri. Este deservit de un echipaj format din patru persoane, comandant, ochitor, încărcător şi mecanic conductor. Principalul armament este tunul cu ţeavă lisă de 120 mm, cu o unitate de foc de 42 de proiectile. Mai are în dotare una sau două mitraliere de 7,62 mm.