05 iunie 2019

Cancelarul Germaniei despre Debarcarea din Normandia: A condus la reconcilierea Europei

Mircea Olteanu

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că participarea sa la ceremonia de comemorare a Debarcării din Normandia, desfăşurată miercuri la Portsmouth, este un "dar al istoriei", subliniind că această operaţiune militară a eliberat în cele din urmă Germania de sub dominaţia nazistă.

Sursă foto: Mediafax

Merkel a amintit de sacrificiul sutelor de mii de militari aliaţi care au debarcat în Normandia, afirmând că operaţiunea a condus la "reconcilierea Europei şi întreaga ordine postbelică" care a adus 70 de ani de pace în Europa, informează The Associated Press.

Cancelarul Germaniei a mai spus că "această operaţiune militară unică ne-a adus în cele din urmă eliberarea de nazişti".

Participarea liderului Germaniei la comemorarea Debarcării din Normandia reprezintă un simbol al transformării şi reconcilierii europene după cel de-al Doilea Război Mondial.

Peste 160.000 de militari americani, britanici, canadieni şi din alte ţări aliate au debarcat în Normandia în dimineaţa zilei de 6 iunie 1944. Generalul Dwight Eisenhower, comandantul aliat suprem în Europa, a descris invazia ca fiind începutul "marii cruciade" de eliberare a continentului european de sub dominaţia nazistă.

Mai mulţi lideri occidentali au participat miercuri la ceremonia de comemorare a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia, desfăşurată la Portsmouth, unul din punctele de îmbarcare pentru forţele aliate care au invadat Franţa aflată în acel moment sub ocupaţia Germaniei naziste.