18 martie 2019

Canada va trimite mai mulţi instructori militari în Ucraina

Teodora Marinescu

Canada este aşteptată să anunţe luni că va extinde misiunea unui grup de 200 de militari canadieni însărcinaţi cu instruirea forţelor armate din Ucraina, a informat duminică o sursă, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland şi ministrul Apărării, Harjit Sajjan, vor ţine o conferinţă de presă luni,

"Este vorba despre extinderea misiunii din Ucraina", a informat sursa, care a vorbit în condiţii de anoniminate.

Misiunea canadiană în Ucraina, care a început în 2015, are setată ca dată limită sfârşitul lunii martie. Mai multe surse politice şi militare au informat, cu toate acestea, că militarii canadieni vor rămâne mai mult timp din cauza tensiunilor între Ucraina şi Rusia.

Ministerul canadian al Apărării a informat în luna decembrie că peste 10.000 de membri ai forţelor armate ucrainene au fost antrenate de contigentul militar canadian.

Freeland, un critic al anexării Crimeii d Rusia în 2014, a declarat sâmbătă că "în continuare condamnă încălcare suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei".

Uniunea Europeană, Statele Unite şi Canada au impus, vineri seară, noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza incidentului maritim din Marea Azov, a activităţilor din estul Ucrainei şi a anexării regiunii ucrainene Crimeea.