14 februarie 2019

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a votat încheierea implicării militare a americanilor în războiul din Yemen

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Camera Reprezentanţilor dominată de democraţi a votat miercuri finalizarea asistenţei militare a SUA pentru operaţiunile coaliţiei condusă de Arabia Saudită în războiul din Yemen, mişcare văzută de presa de peste ocean drept o „sfidare” la adresa „sprijinului consecvent” al preşedintelui Donald Trump pentru regimul de la Riad, în pofida votului de blam al comunităţii internaţionale pentru guvernul condus de facto de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, ca urmare a asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi.

Rezoluţia va trebui votată şi de Senatul majoritar republican în următoarele săptămâni. Suporterii acesteia privesc cu optimism viitoarea procedură de vot, având în vedere, pe de o parte, că deja 18 republicani din cameră au susţinut moţiunea alături de democraţi şi, pe de altă parte, disensiunile apărute în sânul Partidului Republican pe fondul recentelor decizii ale Administraţiei Trump de reatragere a forţelor militare americane din Siria şi Afganistan.

Asistenţa militară a Statelor Unite pentru saudiţi constă în schimbul de informaţii operative, sprijin logistic şi furnizarea capabilităţilor de realimentare în zbor pe parcursul operaţiilor militare pentru eliminarea insurgenţei şiiţilor Houthi susţinuţi de Iran şi reinstaurarea regimului preşedintelui Abdrabbuh Mansur Hadi, aflat în exil la Riad. Măsura a trecut de Camera Reprezentanţilor cu un amendament care menţine posibilitatea continuării colectării şi schimbului de informaţii, în situaţia în care preşedintele Trump va considera necesar.

Războiul din Yemen a condus la producerea „celei mai mari crize umanitare din lume”, aşa cum o caracteriza secretarul general al ONU, António Guterres, în cursul anului trecut. Conform ONU, peste 13 milioane de yemeniţi se confruntă cu foametea, cei mai mulţi dintre aceştia fiind copii.

Chiar dacă rezoluţia va fi votată şi de Senat, preşedintele Trump are drept de veto. Conform The New York Times, în acest context Casa Albă a sugerat că o eventuală decizie a Congresului privind finalizarea implicării Statelor Unite în războiul din Yemen „ar putea reprezenta o uzurpare neconstituţională a puterii conferită de calitatea preşedintelui de comandant suprem al forţelor armate”.