21 aprilie 2024

Camera Reprezentanţilor a votat ajutorul pentru Ucraina, Israel şi Taiwan de 95 miliarde dolari

Florin Jipa

Ucraina primeşte 61 miliarde dolari din SUA pentru a-şi completa stocurile de arme şi muniţii. Sunt deja discuţii în presa americană pentru transferarea în Ucraina a rachetelor balistice pentru HIMARS cu bătaie de 300 km. Israelul primeşte 26 miliarde dolari pentru a-şi consolida apărarea, iar Taiwanul primeşte 8 miliarde de dolari pentru contracararea Chinei.

Sursă foto: X

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat sâmbătă ajutorul de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan. Pachetul de ajutor prevede 60,84 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, inclusiv 13,8 miliarde de dolari pentru ca Ucraina să cumpere arme avansate, 13,4 miliarde de dolari pentru completarea stocurilor americane, 11 miliarde de dolari pentru a sprijini aliaţii SUA din regiune şi alte 13,8 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de sisteme de apărare americane pentru Ucraina. Alte 9 miliarde de dolari vor fi alocate ţării sfâşiate de război ca asistenţă economică sub formă de împrumuturi care pot fi iertate de preşedinte cu aprobarea Congresului.

O dispoziţie adoptată de asemenea de Camera Reprezentanţilor sâmbătă, permite administraţiei americane să confişte activele ruseşti îngheţate şi să le transfere Ucrainei pentru reconstrucţie.

Camera Reprezentanţilor a mai votat ajutorul pentru Israel, de 26,3 miliarde, şi cel pentru Taiwan, de 8,1 miliarde dolari pentru contracararea Chinei.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a mulţumit Statelor Unite: „Ambele partide au demonstrat un sprijin puternic pentru Israel şi pentru apărarea civilizaţiei occidentale.”

Proiectul de lege trebuie, acum, aprobat de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc marţi. Preşedintele Biden a declarat că va promulga legea imediat

„Cred că Xi, Putin şi Iranul sunt cu adevărat axa răului.  Cred că îşi coordonează acţiunile. Sunt dispus să îmi asum riscuri personale pentru asta, pentru că trebuie să facem ceea ce trebuie. Şi istoria ne va judeca", explică preşedintele Johnson de ce a mers mai departe cu ajutorul, riscând să-şi piardă poziţia din Partidul Republican.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat sâmbătă că adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a unui pachet de ajutor militar crucial pentru Ucraina, în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, va „ruina şi mai mult” Ucraina şi va duce la şi mai multe decese în conflict.

Pe lângă proiectul de lege privind ajutorul militar extern, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat, de asemenea, astăzi o legislaţie cu un vot de 360-58 care solicită companiei chineze ByteDance să-şi vândă aplicaţia de socializare cunoscută sub numele de TikTok sau altfel va fi interzisă în Statele Unite.

China a interzis sau restricţionat deja principalele platforme occidentale, inclusiv Facebook, Snapchat, X, Google, WhatsApp şi Threads.