26 iulie 2019

Călin Popescu Tăriceanu: Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru ca STS şi SRI să primească sute de milioane la rectificarea bugetară

Alexandru Costea

Călin Popescu Tăriceanu a scris, pe Facebook, că preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa CSAT de marţi pentru ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi SRI să primească la rectificarea bugetară "sutele de milioane pe care le cer" şi nu pentru a le pune în ordine.

"Este o zi tristă! O zi care confirmă, din păcate, lucruri despre am avertizat de nenumărate ori, în special în ultima perioadă. Anume că rolul unor instituţii ale statului este deturnat de la rolul de protector al cetăţeanului la cel de complice la abuzuri împotriva lui. La Caracal se conturează o situaţie înfiorătoare: o crimă care are un făptaş, dar şi complici în rândul celor plătiţi să apere cetăţenii, să-i salveze în momentele dificile. Gândul că Poliţia – miliţia? - şi procurorii bâjbâiau din poartă-n poartă într-un oraş, totuşi mic, după indicaţiile bezmetice ale STS, iar apoi aşteptau la porţi să le vină te miri ce aprobări speciale, în timp ce victima agoniza, e de-a dreptul terifiant. Poliţia nu mai ştie să intre decât cu mascaţii? Nu mai ştiu decât să spargă uşi? Ei nu au auzit că pot bate la uşa unui cetăţean să-i ceară ajutorul în a rezolva o urgenţă? Sau că verifică un apel primit din zona respectivă şi verifică dacă e totul în regulă?", a scris, vineri seara, preşedintele Senatului şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"Îmi doresc ca aceste informaţii şi relatări ale presei să fie infirmate în vreun fel, să aflăm că altfel au stat lucrurile. Altminteri se cheamă că am ajuns într-un moment critic al societăţii noastre. Un moment când românii văd cu groază cum le sunt luaţi copiii, vânduţi, torturaţi ori ucişi, în timp ce autorităţile stau cu braţele încrucişate. Dar mi-e teamă că nu vor fi infirmate. Şi mi-e teamă că urmează să aflăm lucruri încă mai groaznice", a mai transmis acesta.

Tăriceanu scrie că Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de marţi nu pentru a soluţiona problemele instituţiilor din Consiliu, ci pentru a le oferi "sute de milioane" la următoarea rectificare bugetară.

"Dl. Iohannis a convocat CSAT în zilele următoare nu pentru că ar fi vrut să pună ordine în aceste instituţii, ci pentru că vrea să se asigure că STS, SRI şi restul serviciilor vor primi la rectificarea bugetară sutele de milioane pe care le cer, în condiţiile în care ministere importante vor pierde bani. Poate ar trebui să se discute la acea şedinţă şi cum a gospodărit STS sutele de milioane, miliardele de euro primite de-a lungul anilor din banii românilor fără a fi capabil să localizeze un avion, ori un amărât de telefon. În rest, când a fost vorba de localizat, urmărit, filat, ascultat, filmat cetăţeni de rând, politicieni, jurnalişti, afacerişti ori magistraţi etc, nu au existat niciodată probleme tehnice, sincope, neajunsuri şamd. Atunci, totul a mers şnur", a notat preşedintele Senatului.

El afirmă că în CSAT ar trebui să se discute despre demisii la nivel înalt şi despre o reformă profundă a STS.

"În şedinţa CSAT de marţi nu despre bugete va trebui să se discute. Ci despre demisii la nivel înalt şi despre o reformă profundă a STS, începând cu demilitarizarea şi terminând cu readucerea competenţelor acestui serviciu în matca firească. La fel cum vor trebui luate măsuri ferme şi la Ministerul Afacerilor Interne. Acum, până când nu va fi prea târziu să mai reparăm ceva!", conchide mesajul său.

Preşedintele Klaus Iohannis va cere în şedinţa CSAT de marţi o anchetă privind modul în care s-a acţionat la Caracal, în cazul fetei de 15 ani ucise, spunând că vinovaţii vor trebui aspru sancţionaţi. STS se află în subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgenţă 112, anunţând că este sechestrată. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a transmis către anchetatori trei zone în care fata s-ar putea afla, STS precizând ulterior, într-un comunicat, că Alexandra a fost localizată în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la 112.

Iniţial, şeful statului a convocat şedinţa CSAT, marţi, 30 iulie, de la ora 13.00, pentru a da avizul asupra rectificării bugetare, potrivit unor surse politice.