06 martie 2021

Bulgaria anulează licitaţia de 1,46 miliarde euro pentru 150 de transportoare blindate. Prea scumpe ofertele

Florin Jipa

Ministrul Apărării din Bulgaria, Krasimir Karakachanov, a anunţat, vineri, că a cerut guvernului să anuleze licitaţia pentru achiziţia a 150 de transportoare blindate, pentru suma estimată de 1,46 miliarde euro, arată Reuters.

Sursă foto: Profimedia, transportorul blindat Patria - Finlanda

Jurtificarea oficialului bulgar a fost că preţul oferit de cele două companii calificate în ultima etapă, General Dynamics – SUA şi Patria – Finlanda, au depăşit bugetul estimat cu 30%, respectiv 50%.

Karakachanov a mai spus că a cerut companiei de stat bulgare, Terem, să realizeze un raport dacă fabricile de armament bulgare pot realiza proiectul, inclusiv asamblarea unor sisteme importate.

Vecinii bulgari nu au oferit detalii despre pachetul logistic cerut în licitaţie, deoarece ofertele au fost într-adevăr scumpe: mai mult decât dublu faţă de cât plăteşte România pentru Piranha 5 (900 milioane euro pentru 227 de blindate).

Posibil ca Bulgaria să fi dorit să obţină şi licenţă pentru noul transportor blindat, pentru a avea dreptul să-l exporte pe viitor, lucru ce ar justifica preţul piperat.