BULETIN de CRIZĂ
Florin JipaSursă foto: Profimedia
Alegerile din SUA
- Colegiul Electoral din SUA decide luni dacă Joe Biden va fi preşedinte.
- Deoarece în Statele Unite votul preşedintelui este unul indirect, pe 14 decembrie se întruneşte Colegiul Electoral pentru a stabili câştigătorul alegerilor, urmând ca noul preşedinte să fie inaugurat pe 20 ianuarie.
- Donald Trump a refuzat să accepte că a pierdut, a declarat că alegerile au fost fraudate şi a încercat să răstoarne rezultatul lor, prin acţiuni în instanţă sau prin presiuni la adresa liderilor republicani din unele state pentru a desemna electori favorabili lui.
- Joe Biden a obţinut 306 de voturi ale electorilor federali, în timp ce Donald Trump are doar 232. Un candidat are nevoie de votul a 270 electori din cei 538 pentru a câştiga alegerile.
- La votul popular, Biden conduce cu peste 80 de milioane, faţă de 74 milioane, câţi l-au votat pe Trump.
Evenimente semnificative în sfera securităţii internaţionale
- Coronavirus. Astăzi, SUA începe campania de vaccinare cu Pfizer. Planul este ca primii 100 de milioane să fie imunizaţi în primul trimestru al anului viitor, conform CNN.
- Suedia este într-o situaţie disperată, conform declaraţiei primarului din Stockholm.
- BREXIT. Duminică trebuia să se finalizeze negocierile dintre UK şi UE, dar premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a convenit, totuşi, cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, extinderea lor. Sunt deja semne de panică în ambele tabere. Şefii magazinelor din UK au fost sfătuiţi să-şi facă stocuri, sunt sute de tiruri care aşteaptă să intre în Marea Britanie.
- SUA/Bugetul Apărării. Donald Trump a declarat, duminică, că va recurge la veto împotriva bugetului Apărării, de peste 740 miliarde de dolari, adoptat vineri de Congres, relatează AFP. Datorită faptului că bugetul a fost adoptat cu o „supermajoritate” îi permite legislativului să treacă peste veto-ul prezidenţial.
- SUA/Rusia. Hackeri ruşi ar fi orchestrat o campanie de furt informatic din mai multe agenţii americane, conform declaraţiilor unor experţi de la FBI şi Departamentul de securitate internă al Statelor Unite. Cele mai afectate au fost Trezoreria şi Departamentul pentru Comerţ, arată Reuters. Ambasada Rusiei din SUA a negat şi a transmis un comunicat spunând că atacurile cibernetice contravin politicii externe a Rusiei.
- Ungaria se va dota cu sistemul radar israelian de apărare aeriană Iron Dome, conform publicaţiei Yedioth Ahronoth. Acordul a fost semnat vineri, de şeful Apărării, Ferenc Korom, realizat de compania ELTA, subsidiară a IAI, iar primele elemente vor sosi în 2022. Este vorba de radarul ELM-2084, care le va înlocui pe cele sovietice de tipul P-37, PRV-17 şi ST-68U.
- Belarus. Peste 300 de manifestanţi au fost reţinuţi, duminică, doar în Minsk, în a 127-a zi de proteste, conform BBC, care l-a citat pe şeful poliţiei, Roman Lashkevich.
Evenimente semnificative în aria apărării şi securităţii din România
- Coronavirus. În România au fost înregistrate 556.335 de cazuri, iar 13.385 de persoane au decedat. Luni, Bucureştiul a rămas fără locuri libere la ATI, iar doi bolnavi au fost transportaţi cu aeronave militare la Sibiu.
- Stare de alertă. De astăzi, starea de alertă se prelungeşte cu 30 de zile. Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, prin hotărâre, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României.
- Consultări la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, luni, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.