06 noiembrie 2020

BULETIN de CRIZĂ

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax

 

Alegerile din SUA
o Proiecţii: Joe Biden se apropie de victorie, în timp ce Donald Trump acuză ilegalităţi. Biden conduce în cursa electorală, cu 253 electori faţă de 213 Trump, în timp ce numărătoarea voturiloe se apropie de final.
o Sunt şase state unde se aşteaptă terminarea numărătorii voturilor: Nevada, Georgia, Arizona, Pennsylvania, Carolina de Nord şi Alaska, dar în primele patru se dă lupta finală, unde cei doi candidaţi sunt apropiaţi la numărul de voturi.
o În SUA nu contează votul popular, ci numărul electorilor. Un candidat are nevoie de votul a 270 electori din cei 538 pentru a câştiga.
o În caz de egalitate, cu 269 de electori fiecare, preşedintele este ales de Congres (Camera Reprezentanţilor alege preşedintele, Senatul alege vicepreşedintele).
o Proteste. Au fost tensiuni între poliţie şi protestatari la New York şi Portland.
o Sute de protestatari înarmaţi s-au adunat în faţa clădirii unde se numără voturile în Arizona.
o Garda naţională a fost activată în Portland.
o Vot anticipat. Peste 100 de milioane de americani au votat anticipat, peste 63% prin poştă, restul în persoană. În total au votat peste 160 de milioane de americani. În 2016 au votat anticipat în jur de 47 milioane şi 138 milioane în total, conform Reuters

Evenimente semnificative în sfera securităţii internaţionale
o Coronavirus. 48 de milioane de cazuri în lume, 1,2 milioane de morţi şi peste 500.000 de cazuri zilnice.
o Europa a înregistrat 8 milioane de cazuri şi majoritatea ţărilor intră în carantină.
o Arestări UK. 50 de persoane au fost reţinute la Londra pentru nerespectarea carantinei.
o Kosovo. Fostul preşedinte kosovar, Hashim Thaci, a fost reţinut şi transferat la Haga unde va fi judecat pentru crime de război.
o EAU cumpără drone de 3 miliarde dolari. Statele Unite ale Americii sunt pe cale să aprobe vânzarea a 18 drone MQ-9B către Emiratele Arabe Unite pentru aproape 3 miliarde de euro.

Evenimente semnificative în aria apărării şi securităţii din România
o Coronavirus România. Ne apropiem de 10.000 de noi cazuri pe zi. Peste 7.500 de persoane au decedat. Spitalele sunt sub presiune.
o Preşedintele Iohannis a anunţat o nouă serie de restricţii, începând de luni. Caratina de noapte, purtarea măştii obligatorie în toată ţara şi trecerea şcolilor în online sunt unele dintre posibilele măsuri.
o Alegeri. Astăzi începe campania electorală. Din 6 decembrie eşti aşteptat să-ţi alegi deputaţii şi senatorii. Setul de reguli pentru campania electorală – 20 de persoane în interior pentru evenimente electorale, mitinguri, în exterior – 50 de persoane. Şase persoane care se pot deplasa la acel door to door cum se spune pe timpul campaniei şi două persoane în scările blocului pentru a promova competitorii electorali.
o Piranha 5. MApN a verificat, pe 4 noiembrie, sistemele de armament şi turelele telecomandate ale primului lot de 36 Piranha 5, în Poligonul din Cincu, în prezenţa şefului Statului Major al Apărării, generalul–locotenent Daniel Petrescu, şi a şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul–maior Iulian Berdilă.
o Ciucă, vizită Craiova. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, va vizita, astăzi, unităţile militare din Craiova: Colegiul Militar Naţional „Tudor Vladimirescu” şi Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.