BULETIN de CRIZĂ
Florin JipaSursă foto: Profimedia
Alegerile din SUA
- Donald Trump încearcă să recupereze distanţa din sondaje de aproximativ 12% faţă de contracandidat şi a resetat discuţiile despre risscurile COVID-19, comparând numărul de decese (peste 210.000) cu cel al gripei (în jur de 100.000) pe an: „ieşiţi afară! Nu vă fie frică de COVID!”
- Trump este criticat că şi-a pus propiul staff în pericol. Conform ABC News, 23 de persoane apropiate de Trump au fost contaminate.
- Campania lui Trump duce lipsă de bani, săptămâna aceasta trebuia să fie în statele din vest pentru a strânge fonduri, conform Reuters.
- CNN consideră că pandemia va rămâne subiectul principal al dezbaterilor electorale.
- Joe Biden consideră că Trump nu ar trebui să participe în următoarea dezbatere, de pe 15 octombrie, dacă va fi testat pozitiv la noul coronavirus.
- Biden şi Pelosi l-au acuzat pe Trump că i-a abandonat pe americani şi vorbeşte în campanie doar despre el.
- Confruntarea vice-preşedintelui Mike Pence cu senatoarea Kamala Harris, de miercuri seara (joi 4.00, ora României), va căpăta o mai mare importanţă în condiţiile în care Donald Trump este bolnav, conform Reuters.
- Cei doi trebuie să demonstreze că pot lua locul preşedintelui, cu un Trump (74 ani) bolnav şi un Biden (77 ani) destul de apatic, conform Reuters.
- Declasificarea documentelor legate de Rusia şi Hillary Clinton. Donald Trump a distribuit pe contul său de Twitter un mesaj care susţine că FBI şi CIA ştiau că implicarea Rusiei în campania din 2016 era o farsă politică. Alături de acest mesaj, preşedintele a anunţat şi decizia de declasificare.
Evenimente semnificative în sfera securităţii internaţionale
- Cooperare SUA-Japonia. Secretarul american al Apărării, Mark Esper a discutat cu ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, şi au stabilit că SUA va sprijini Japonia pentru a-şi crea un nou sistem de apărare contra rachetelor.
- Ucraina-Rusia. De ziua lui, Putin primeşte un cadou surpriză din Ucraina. Ukrainian Center for Analytics and Security (UCAS) a făcut publică o listă cu aproape 200 de militari şi mercenari ruşi din aşa-numitul grup Wagner care şi-au pierdut viaţa în confruntările din estul Ucrainei, în condiţiile în care Vladimir Putin a negat mereu implicarea ţării sale în conflict.
- Turcia va testa sitemul S-400. Turcia a anunţat că va închide pentru 10 zile spaţiul aerian din nordul ţării pentru a testa Sistemul de rachete rusesc S-400. Anunţul vine la o zi după ce secretarul general NATO a fost în vizită în Turcia şi a sugerat neactivarea acestui sistem care ar pune în pericol apărarea anti-aeriană aliată.
- Taiwan. David Helvey, asistentul secretarului SUA pentru Apărare pentru securitatea Indo-Pacifică a declarat că bugetul Taiwanului pentru apărare, care creşte în anul 2021 cu 10% şi ajunge la 15,2 miliarde de dolari, nu este suficient pentru a contracara China.
- Balcani. Comisia Europeană a adoptat marţi, un plan economic şi de investiţii pentru Balcanii de Vest
- Marea Neagră. Avioane ruseşti Su-27 au interceptat, deasupra Mării Negre, 4 aeronave britanice, două de recunoaştere RC-135 şi două multirol Typhoon.
Evenimente semnificative în aria apărării şi securităţii din România
- Coronavirus România. De astăzi intră în vigoare carantina de 14 zile pentru cei care sosesc în România din aproape 50 de ţări.
- Un nou record a fost înregistrat marţi în cazul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, de această dată în cazul deceselor. Un număr de 73 de oameni au murit în ultimele 24 de ore. Alte 2.121 de oameni au fost testaţi pozitiv.
- Locurile la ATI, aproape de capacitatea maximă. Peste 90 de pacienţi din Capitală au fost transferaţi spre alte spitale. În toată ţara sunt 1050 de paturi ATI pentru bolnavii de Covid-19.
- Măsuri anti COVID-19 în Bucureşti: Se închid restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele şi sălile de spectacol. Purtarea măştii devine obligatorie în apropierea şcolilor
- Doi angajaţi din Centrala MAE şi un diplomat la Ambasada României la Bruxelles au COVID
- CSAT. Ieri s-au aprobat Planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, Analiza strategică a apărării şi Carta Albă a Apărării. Au fost anunţate modificări legislative, inclusiv privind funcţionarea serviciilor.