23 noiembrie 2023

Bubuie dosarul achiziţiei de vaccinuri în România. Vizaţi de DNA: fostul premier al României Florin Cîţu (PNL), Vlad Voiculescu (USR), Ioana Mihăilă (Reper)

Sorina Matei

DNA cere Senatului României ridicarea imunităţii fostului premier, Florin Cîţu (PNL), în dosarul achiziţiei de vaccinuri. Procurorii DNA cer preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva foştilor miniştri ai Sănătăţii – Vlad Voiculescu (USR) şi Ioana Mihăilă (Reper)

Sursă foto: Mediafax

DNA cere astăzi ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Florin Câţu şi aviz de la preşedintele Klaus Iohannis pentru anchetarea foştilor miniştri ai Sănătăţii – Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, în dosarul achiziţiei de vaccinuri în România din perioada pandemiei.

Cei trei sunt anchetaţi de DNA pentru presupuse fapte de abuz în serviciu şi de complicitate la abuz în serviciu comise la finalul anului 2020 şi în cursul anului 2021.

Procurorii au anunţat astăzi următoarele: „La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre.


De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menţionat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidenţa prevederilor art. 2941 şi art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Persoanele faţă de care s-a solicitat sesizarea Preşedintelui României şi Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.