16 mai 2024

BSDA 2024: Forţele Aeriene ale SUA vor aduce pentru prima dată la o expoziţie un avion F-35

Andreea Soare

Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024, cel mai mare eveniment regional dedicat apărării şi securităţii are loc, între 22 şi 24 mai, la Bucureşti, pe platforma Romaero Băneasa. Ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, expoziţia, desfăşurată pe o suprafaţă de 50.000mp reuneşte, în acest an, peste 400 dintre cei mai mari producători globali de tehnică militară, din mai mult de 30 de state membre sau partenere NATO, care îşi vor prezenta cele mai noi produse şi servicii din portofoliu. Alături de companiile expozante, vor ajunge la Bucureşti şi mai mult de 300 de delegaţi străini de nivel înalt, reprezentanţi ai 55 de state, de pe toate continentele, se arată într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Linkedin/ Sebastian Tudor

Toate cele cinci domenii operaţionale militare, terestru, aerian, naval, cyber şi space, vor fi avea o reprezentare semnificativă în cadrul expoziţiei din acest an. Principalul element de noutate al ediţiei este reprezentat de prezenţa avionului multirol de generaţie a V-a, F35, pe care Forţele Aeriene ale Statelor Unite îl vor aduce, pentru prima dată la o expoziţie din Europa. Mai mult, producătorul, compania americană Lockheed Martin va prezenta o machetă, la dimensiuni reale, ale aceleiaşi aeronave.

Ca propuneri de viitoare dotări pentru Forţelor Terestre, mai multe companii din Europa şi Republica Coreea vor expune obuziere autopropulsate şi vehicule de luptă pe şenile pentru infanterie, iar tancul american M1A2 Abrams va fi, de asemenea prezent, pentru a doua oară. Industria de apărare a Statelor Unite ale Americii va avea, din nou, cea mai semnificativă reprezentare, cu 47 de companii expozante, urmată de Germania, cu 17 companii, Franţa cu 15, Marea Britanie şi Cehia cu câte 12 companii şi Coreea de Sud cu 11 companii participante.

Rafael Advanced Defense Systems, compania israeliană producătoare a performantului sistem de apărare aeriană Iron Dome, compania Raytheon, producătorul sistemului Patriot, General Dynamics, BAE Systems, L3Harris, Elbit Systems, Leonardo, MBDA, Airbus, DAMEN, IVECO Defense Vehicles, Beretta, sunt doar câteva dintre cele mai puternice corporaţii internaţionale prezente, alături de mai mulţi exponenţi ai industriei naţionale, precum Romarm, Aerostar, Pro Optica, BlueSpace Technology şi alţii. 

Alături de echipamentele şi tehnologiile propuse de companiile comerciale, evenimentul va găzdui şi o expoziţie de tehnică din dotarea Armatei României, Armatei Statelor Unite ale Americii şi Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv elicopterele Black Hawk, operate de IGSU.

Primele două zile ale evenimentului sunt dedicate, exclusiv, vizitatorilor oficiali, militari şi de afaceri, urmând ca, în cea de-a treia zi, accesul în expoziţia exterioară să fie permis şi publicului larg.