04 mai 2022

Brigada 81 Mecanizată din Bistriţa va primi transportoare Piranha V

Florin Jipa

Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan", cu sediul în Bistriţa, va primi transportoare blindate Piranha V, conform Ministerului Apărării Naţionale.

Sursă foto: MApN

Este a doua mare unitate, după brigada de la Craiova, care va fi dotată cu acest tip de transportoare. Brigada Multinaţională Sud-Est, cu sediul la Craiova, are deja un batalion dotat cu Piranha III şi alte două sunt în curs de înzestrare cu Piranha V.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, la finalul anului trecut, în timpul repetiţiilor pentru parada de Ziua Naţională, că a recepţionat al doilea lot de transportoare Piranha V, format din 32 de transportoare blindate, care a intrat în dotarea Batalionul 20 Infanterie „Dolj” (Scorpionii Negri).

Primele 36 de transportoare blindate Piranha 5 au fost recepţionate, cu o întârziere de aproape doi ani, la începutul lunii octombrie 2020, pentru a ajunge la beneficiarii finali, Scorpionii Roşii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepţiei calitative la Uzina Mecanică Bucureşti.

România a contractat 227 de transportoare Piranha 5, din care 197 ar trebui să fie asamblate în România, la UMB, pentru aproape 900 milioane de euro. Contractul a fost semnat la începutul anului 2018, iar la începutul anului 2019, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate.