28 septembrie 2018

Un avion invizibil pe radar de tip F-35 s-a prăbuşit în Carolina de Sud

Mircea Olteanu

Un avion invizibil pe radar de tip F-35 s-a prăbuşit vineri în zona de bazei aeriene Beaufort din statul american Carolina de Sud, au anunţat autorităţile, precizând că pilotul s-a catapultat, informează postul CBS News.

Sursă foto: Mediafax

Biroul şerifului din comitatul Beaufort a scris pe Twitter că pilotul s-a catapultat. Momentan nu este clar dacă pilotul a fost rănit.

Aeronava prăbuşită aparţinea unui escadron de antrenament al Corpului Puşcaşilor Marini, cu baza la Beaufort.

Pilotul a fost transportat la spital unde personalul medical evaluează starea de sănătate a acestuia.

Autorităţile au fost alertate în legătură cu prăbuşirea avionului în jurul orei locale 11:45 (ora României 18:45).

 

 

Acesta este primul avion F-35 prăbuşit de la introducerea în serviciu a acestui aparat, cea mai nou aeronavă din dotarea Statelor Unite.

Avioane F-35 din dotarea forţelor SUA au fost folosite joi pentru prima dată într-o misiune de luptă, bombardând un obiectiv al insurgenţilor talibani în Afganistan, au declarat oficiali americani, informează site-ul publicaţiei Stars and Stripes.

Statele Unite nu sunt prima ţară care utilizează F-35 în misiuni de luptă. Israelul a anunţat încă din în luna mai că efectuat atacuri aeriene cu această aeronavă de generaţia a cincea.

Avioane F-35B ale Corpului Puşcaşilor Marini, care au decolat de pe nava de asalt amfibiu USS Essex, au atacat o ţintă statică din Afganistan, potrivit informaţiilor comunicate de Comandamentul Central al Forţelor Navale SUA şi de Corpul Puşcaşilor Marini. Comandatul forţelor terestre din zonă a evaluat atacul aerian ca fiind un succes, au precizat autorităţile militare americane.

Varianta F-35B, folosită de Corpul Puşcaşilor Marini din SUA, poate decola pe o distanţă scurtă şi poate ateriza vertical.

Programul de dezvoltare al avionului F-35 a fost marcat de numeroase probleme tehnice, întârzieri şi depăşiri ale costurilor, şi este considerat ca fiind cel mai scump program militar din istoria Statelor Unite. Se estimează că Pentagonul va plăti peste 400 de miliarde de dolari pentru cele 2.456 de avioane F-35 pe care intenţionează să le achiziţioneze.